En gåtfull västnyländsk älg i Danmark

Frågetecken. Den är ståtlig, Älgen, men finns det mera information om den? Ole Jensen är ordförande för Rold Skov OK. Bild: Harri Hoffman

I den danska orienteringsklubben Rold Skov OK:s klubbstuga på norra Jylland finns vandringspriset Älgen. Älgen är dock hemma från Västnyland.

Det är orienteringsprofilen Harri Hoffman som var med vid Skogskarlarnas (mångåriga orienterare) nordiska träff i Danmark i maj. Där besökte besökte man Rold Skov OK:s klubbstuga, som ligger mitt inne i de populäraste och bästa orienteringsskogarna i landet.

– Där upptäckte vi Älgen: ett vandringspris som donerats av Västra Nylands Idrottsdistrikt år 1954. Priset gavs de första tio åren till den bästa ungdomsorienteraren på Jylland. Sedan byttes kriterierna och tillfaller nu den bästa föreningen med mångsidigt ungdomsarbete, skriver Hoffman.

Älgens sockel pryds av 61 silverplattor från åren 1955 till 2016.

Nuvarande ordföranden i Rold Skov OK, Ole Jensen, visste inte vem som ursprungligen överlämnat älgen, och ingen av de finländska deltagarna i den nordiska träffen kände till älgen.

– Om någon känner till älgens historia vore det intressant att få mera information, skriver Hoffman.

Mer läsning