En egyptisk fläkt över Hangö

En fläkt av Egyptens öknar och Nilens prunkande stränder kan besökare på Stadshusgalleriet i Hangö uppleva fram till slutet av juni.

Utställning: Bild, batik och Päivi Arvonens bilder från Egypten

Plats: Stadshusgalleriet Hangö

Tid: 5–26.6.2018

Under juni månad visas en utställning i Stadshusgalleriet i Hangö som är en blandning av foto och textilkonst. Det är en spännande helhet med en stor mängd konstverk att bekanta sig med.

Textilkonstverken består av egyptiska bildvävnader och batikfärgade tyger som paret Jussi Tukiainen och Anna-Liisa Hannula-Tukiainen har samlat under sina vistelser i Egypten.

Gammaldags teknik

Bildvävnaderna i ylle och bomull är handgjorda i en gammaldags teknik med anor från faraonernas tid. Motiven är varierande, men som gemensam nämnare finns landskapen, växterna och djuren kring Nilen.

De flesta av bildvävnaderna kommer från Ramses Wissa Wassefs konstcenter, som grundades utanför Kairo 1951 av Ramses och Sophie Wissa Wassef som en reaktion mot industrialiseringen av textilindustrin. Man ville bevara traditionella arbetsmetoder, och alstren från konstcentret har nu ställts ut på många berömda konstmuseer runtom i världen.

– Jag kom i kontakt med Wissa Wassefs alster då jag jobbade som reseledare i Egypten. Min kollega och goda vän Thor-Fredrik Karlsson visade textilerna för mig, och det var kärlek vid första ögonkastet, säger Jussi Tukiainen.

Allt är unikt

Tukiainen berättar att alla vävnader är unika och att det inte finns några skisser eller mönster som vävarna jobbar efter. Alla figurer och detaljer, och hur färgerna kombineras är något som vävarna själva spontant kommer fram till under arbetsprocessen. Bara formspråket, tekniken och tematiken är densamma som den varit under tusentals år.

Ramses Wissa Wassefs konstcenter gör numera även både batikkonstverk och keramik. Jussi Tukiainen menar att även om batik inte är en traditionell egyptisk textilkonstform gör de traditionella motiven som sjöfåglar och växtligheten runt Nilens stränder sej bra även i detta medium.

Alla vävnader på utställningen är inte heller från Wissa Wassef, utan en del är även gjorda av lokala konstnärer från byn Garagos. Dessa vävnader är litet enklare och mindre detaljerade i formspråket, men har en viss rustik charm man inte kan komma ifrån.

Avskalade fotografier

Den fotografiska delen av utställningen står Päivi Arvonen för. Arvonen är journalist och fotograf och bodde i Egypten 2004-2016. Hennes avskalade foton från de Egyptiska öknarna; Sinai, Västra Öknen och Gilf Kebris slätter är en motpol till de färgstarka och livfulla vävnaderna. Kontrasten blir iögonfallande och ger utställningen en extra dimension som man som besökare kan uppskatta.

Anna-Liisa Hannula-Tukiainen och Jussi Tukiainen har ordnat utställningar med egyptisk textilkonst runt om i Finland sedan 1994. Samlat vävnader och textiler har de gjort sedan slutet av 1980-talet.

Clara Wahlström