En daglig rörelse fram till jul så skinkan smakar bättre

Motionstomtar. Benny Forsström, Jens Lipponen, Lisbet Strandberg, Patrik Nyberg, Julia Salmela, Hannelie Fröberg och Marina Wiberg kommer att visa de 24 rörelserna fram till jul. Bild: Lina Enlund

Raseborgs stads idrott och hälsomotion ordnar för första gången en motionskalender för alla intresserade. Bakom varje lucka finns en ny rörelse ända fram till dopparedagen.

Motionskalendern i sig är ingen ny uppfinning. Idrottsinstruktör Julia Salmela och hennes kollega på Raseborgs stads idrott och hälsomotion deltog i en motsvarande redan i fjol.

– Det var jätteroligt och vi tänkte att vi skulle kunna göra en egen version, säger Salmela.

Motionskalendern är med andra ord ny i stadens regi.

– Vi vill väcka motionsintresse med allt vi gör och få så många som möjligt att ta del av vår verksamhet. Främjandet av motion och hälsa genomsyrar hela vår verksamhet. Nu är tanken att man ska kunna motionera hemma med hjälp av våra råd. Redan en liten ökning av motionsmängden har stor nytta både för gammal och ung. Det förebygger hälsoproblem och förbättrar livskvaliteten.

Bekanta ansikten

I dag öppnas den första luckan. Det är ett videoklipp där någon från Raseborgs stads idrott och hälsomotion visar dagens rörelse.

– Vi bestämde att vi visar rörelserna själva så kanske igenkänningsfaktorn blir en kul grej.

En ny video kommer att publiceras senast klockan 9 varje morgon fram till den 24 december.

Man behöver inte vara medlem i Facebook för att se julkalandern. Man når också de offentliga videoklippen via ingångssidan på www.raseborg.fi

Varierande övningar

Bakom varje lucka finns en rörelse som var och en kan göra. Det finns en lättare version och en tyngre version. Övningarna fokuserar på vighet, balans och explosivitet men också på grundläggande muskelkondition.

– Närmare jul kommer vi att kombinera olika övningar. Vi trappar upp det lite innan man får sätta tänderna i julskinkan.

Salmela hoppas att många tar kalendern till sig och kanske utmanar sina kolleger eller familjemedlemmar att göra de dagliga rörelserna.

– Och lärare kan använda kalendern som en motionsstund för sina elever. Det kunde vara ett roligt sätt att vänta på julen!