En bokstavligt talat lekfull expansion

Plastkarta. Till och med kartan har genomgått ”LEGO-fieringen” och är oerhört charmig i all dess plastiga prakt. Bild: Privat

Forza Horizon + dansk hårdplast = en ”plasttastisk” idé.

Forza Horizon 4: LEGO Speed Champions

Format: Xbox One, PC

Åldersgräns: 3

Betyg:

Några ynka minuter bakom ratten är allt jag behöver för att återupptäcka min tacksamhet över Forza Horizon-serien, och dess bidrag till racinggenren genom att täppa till det där tomrummet på marknaden mellan tillrättalagda simulationer och ren fantasiracing. Varje ny del har inte bara breddat omfånget samt blivit allt snyggare och bättre mekaniskt – utan också byggts på med expansioner av sällan skådad kvalitet.

Nu sker det igen med LEGO Speed Champions, som låter oss utforska ett helt nytt område i blänkande plastig LEGO-skrud. Precis allt i sikte är inte gjort av dansk hårdplast, utan det är mer som att enorma mängder (ofta överdimensionerad) LEGO-rekvisita strötts ut i den verkliga världen – en syn som för tankarna till gamla tv-reklamfilmer för leksakerna.

Även upplägget har skräddarsytts efter temat. Således är inte berömmelse eller pengar den främsta drivkraften här, utan byggklossar. Genom att vinna mästerskap och klara utmaningar samlar man på sig allt fler delar att expandera sin hembas med.

Jag älskar hela idén, lekfullheten och estetiken som kommer på köpet med all blänkande plast i allsköns färger. Jag önskar bara att de löpt hela linan ut. Att LEGO-fordonen är så få till antalet, och därför ofta tvingas samsas med vanliga bilar och förare på körbanan, är en av de logiska luckor som hindrar konceptets fulländning.

Men sammantaget levererar utan tvekan LEGO Speed Champions nog med spelglädje och charm för att det ska vara värt att åter slå sig ner i förarsätet.

Alexander Ekelund

Mer läsning