En arena för hjältar

Bild: Thomas Sundström

När 200 meter återstod av den klassiska friidrottslandskampen mot Sverige i Tammerfors under helgen verkade det gå som planerat. Sverige var på väg mot en väntad seger, om än något mindre än tänkt.

Men då slog Topi Raitanen till. Med en mäktig spurt tog han hem segern på herrarnas 1 500 meter och då dessutom de övriga finländarna kom in på platserna tre och fem var saken klar. De finländska herrarna tog hem segern med poängen 206–202 och satte samtidigt stopp för det svenska segertåg som rullat på sedan 2011.

Raitanen skrev in sig i den finländska friidrottshistorien, men det är långt ifrån första gången man talar om legendariska landskamper mot Sverige. Och med tanke på att den första kampen avgjordes redan 1925 och att man på herrsidan hunnit mötas 78 gånger finns det förstås ett och annat att plocka fram.

En klassiker var herrarnas 1 500 meter 1992 i Helsingfors. Efter ett sällsynt ruffigt lopp diskvalificerades samtliga sex deltagare.

Bättre gick det 1972, åtminstone med finländska ögon sett. Herrarna vann med 63 poäng och Pekka Vasala passade på att springa Europarekord på 800 meter, 1.44,5. Inte heller Lasse Virens segertid på 5 000 meter gick av för hackor – med sina 13.32,0 skulle han ha distanserat helgens fält i Tammerfors med över en minut.

Och på tal om stora namn. En av de verkliga poängsamlarna var Mona-Lisa Pursiainen som dessutom var påfallande envis. Eller vad skall man säga om 43 starter under åren 1966–78?

Men förstås finns det också gånger då det inte går som på Strömsö. Under stora delar av 1980-talet gick det verkligen inte som tänkt i paradgrenen herrspjut. Åren 1983–89 var det bara en finländsk seger tack vare Tapio Korjus – i övrigt var det Kenth Eldebrink, Dag Wennlund och Peter Borglund som styrde och ställde. Oliver Helander & co såg till att en liknande nesa inte behövde upplevas i år.

Thomas Sundström Nyhetschef