EM-sommar med flera mål för Sandblom

På väg mot EM. Linda Sandblom är klar för de europeiska mästerskapen i friidrott. Men också en OS-plats står på önskelistan. Bild: Jesper Sundström

I början av juli står Amsterdam värd för de europeiska mästerskapen i friidrott. HIK:s Linda Sandblom kommer vara på plats för att hoppa höjd.

Linda Sandblom kommer att delta i EM tack vare ett hopp på 190 centimeter. Hon klarade av EM-gränsen och slog på samma gång nytt personligt rekord i spanska Torremolinos för ett par veckor sedan.

– Det känns bra men på samma gång kanske ändå inte så speciellt. Jag hade redan en tid känt att kapaciteten fanns där, men visst var det skönt att klara gränsen redan nu.

För Hangöbon Sandblom är EM-gränsen en efterlängtad framgång, men samtidigt är det bara ett steg på vägen. Vad som krävs för att hoppa i finalen är ännu oklart. Men man kan nog anta att ribban ligger kring tre centimeter högre än vad den gjorde i Spanien.

– På samma gång är det OS–år, så man vet inte riktigt hur alla toppar formen och liknande.

Bra vinter

Sandblom kan se tillbaka på en hel försäsong, någonting som förstås haft en stor del i den lyckade inledningen på utomhussäsongen.

– Tidigare år har det varit lite si och så, men nu kunde jag köra för fullt hela våren. Under slutet av 2015 blev det ett uppehåll, men det var också den enda gången.

Med det i bakhuvudet, kom det inte som någon större överraskning för henne själv att det gick bra. På samma gång som Sandblom själv inte tappat tron på sin potential, har kanske andra gjort det.

– Det här har varit mitt mål i tre år och det har jag inte försökt dölja. Visst har det funnits sådana som tvivlat, men jag hoppar för mig själv och inte för andra.

Man kommer ändå inte ifrån att framgången var viktig.

– Kanske kom den vid rätt tidpunkt, det är svårt att säga. Men inte låter jag det här stiga mig åt huvudet, utan jobbar på som vanligt och lever i nuet.

Mindre stress

Med en dryg månad kvar till EM, kommer Sandblom att tävla sparsamt. Som mest kan det kanske bli aktuellt med fyra tävlingar.

– Med tanke på att EM-platsen redan är klar, innebär det en förändring i tävlingskalendern. Det är inte någon idé att tävla för mycket och på samma gång behöver jag inte stressa över några resultat.

En annan fördel, är att Sandblom nu kan fylla kalendern på ett smidigt sätt.

– Överlag tycker jag inte om att göra långa resor för att tävla. Det brukar vara tungt, men nu är det möjligt att fokusera på ett fåtal och göra det till en samart helhet.

"Jobb utan lön"

26-årige Sandblom är utbildad barnträdgårdslärare och har alltså någonting att falla tillbaka på efter karriären. Men för tillfället är det endast höjdhopp som gäller.

– Man kan säga att jag har ett jobb utan lön. Utan alla sponsorer skulle det inte gå att genomföra den här satsningen, så de har en stor roll.

Höjdhopp och småbarn har vid den första anblicken inte speciellt mycket gemensamt. Men Sandblom anser att man åtminstone kan ha lite nytta av pedagogikstudier inom höjdhopp.

– Om inte annat, så lär man sig åtminstone att hantera människor. Det kan vara en fördel.

Någon guldgruva är höjdhopp ändå inte och Sandblom intygar att man inte gör det för pengarna.

– Det är inte vad det handlar om. Som jag redan sade, man hoppar för sin egen skull.

Även om det alltså enbart är höjdhopp som gäller nu för tiden, har det inte alltid varit så. Också handboll och fotboll har fått sin beskärda del av uppmärksamhet, men det var i junioråren.

– Orsaken till att det blev höjdhopp, var helt enkelt den att mina fotbolls- och handbollslag upphörde.

Sandblom kommer från en verklig idrottsfamilj, där också hennes tre syskon är aktiva.

– För dem har det ändå blivit olika lagidrotter. De har haft turen att det funnits lag, överlag är läget bra i Hangö men visst skulle intresset få vara större. Men det är lätt för mig att säga som inte på det sättet jobbar för det.

Hektisk sommar

Friidrotts-EM kör i gång 6 juli och redan samma dag är det dags för höjdhoppskvalet. I den bästa av världar fortsätter tävlandet ett dygn senare med finalen.

– Inte åker jag till EM enbart för att delta. Det är en tävling och jag går in för en finalplats.

Även om EM är viktigt, tar Sandbloms målsättningar för sommaren inte slut där. Det finns ännu ett hopp hon vill klara och det är OS-gränsen på 193 centimeter.

– OS och EM är säsongens två stora mål och jag har redan kryssat av ett. Skulle det dessutom bli aktuellt med OS innebär det också nytt finländskt rekord.

Men man skall ta en sak i taget och allra först står söndagens Stjärntävling i Karis för dörren.

– Även om det är 50 kilometer till Karis, är det ju något av min hemmaplan. Det brukar vara en kul tävling och jag ser fram emot den, säger fjolårssegraren Linda Sandblom.

Höjdhoppsfinaler i EM, resultat:

2014: 1) Ruth Beitia, SPA, 2,01, 2) Mariya Kuchina, RYS, 1,99 3) Ana Simic, KRO, 1,99

2012: 1) Ruth Beitia, SPA, 1,97, 2) Tonje Angelsen, NOR, 1,97, 3) Irina Gordeyeva, RYS, 1,92

2010: 1) Blanka Vlasic, KRO, 2,03, 2) Emma Green, SVE, 2,01, 3) Ariane Friedrich

2006: 1) Tia Hellebaut, BEL, 2,03, 2) Venelina Veneva–Mateeva, BUL, 2,03, 3) Kajsa Bergqvist, SVE, 2,01