Elin Sandholm tror på det enkla snittet

Hårt arbete som småföretagare. Elin Sandholm tillverkar kläder på löpande band i verkstaden i Karishemmet. Bild: Lina Enlund

Stilrent, multifunktionellt och etiskt är Karisdesignern Elin Sandholms nisch. Nu ska det lilla företaget växa.

Hur kombinera snygga kläder med en hållbar livsstil, är det över huvud taget möjligt? Givetvis, åtminstone om du frågar kläddesignern och konstruktören Elin Sandholm från Karis. Hon vet hur du blir rätlinjigt elegant utan att skada vare sig naturen eller andra människor.

En sommardag sitter Elin Sandholm i sitt arbetsrum. Som vanligt. Flinka fingrar träder små nålar genom lager av illrött tyg som ska hållas på plats när det är dags för sömmarna. En van sax klipper längs tunna streck av krita utan att avvika en millimeter. Blicken fokuserad, ryggen rak.

En timme senare visar Elin Sandholm upp ett splitternytt plagg. En dräkt med oanade möjligheter, ska det visa sig.

Hejare på hantverket

– Nischa dig.

Det är Elin Sandholms bästa tips för den som vill klara sig som småföretagare. Men där vissa nischar sig genom att tillverka antingen olika hattar eller en kollektion byxor är Elin Sandholms specialområde betydligt stramare avgränsat. Här snackar vi egentligen bara ett enda plagg som finns i variationer av byxdress och klänning. Plagget som blir till i det lilla arbetsrummet går att anpassa nästan hur som helst. Det passar lika bra på bröllopet som på kontoret.

Här är multifunktionellt nyckelordet, inhemskt och handgjort självklarheter.

Egentligen vill Elin Sandholm inte kalla sig designer. Hon ser sig snarare som en konstruktör och en hejare på hantverket. Trender intresserar henne inte, hon lockas av en tidlös elegans som inte går ur modet.

– Jag är ingen stor vän av trender, säger designern som förflyttat sig från arbetsrummet till soffan i vardagsrummet i det ljusa hemmet i Karis.

Hennes kläder ska vara snygga nu och kännas moderiktiga i åtminstone fem år framöver. Det är en lång tid i ett modeklimat där sportiga accessoarer avlöser hippieflugan och neonfrisyren plötsligt ger vika för Hollywoodsvall. Det som är rätt i dag är, inte sällan, fel i morgon, åtminstone för den som vill vara slaviskt hipp.

Men för Elin Sandholm handlar det här med hållbarhet inte bara om klimatet, det handlar också om att välja tyger som inte noppar sig i första tvätten.

– Det handlar om att utgå från stil i stället för trend, säger Sandholm som också driver en blogg om kläder och kvalitet.

Klassiskt i Norden

Det material hon jobbar med är trikå. Det genomtänkt snäva urvalet färger går att beskåda på arbetsrummets vägg där tygrullarna vilar i väntan på att användas.

– Trikå är tacksamt, det anpassar sig efter kroppen. Det tål slitage, det tål att tvättas, förklarar formgivaren medan hon drar i det röda, elastiska tyget för att visa hur det töjer.

Den funktionella klänningen, infinity dress som den kallas, är inte Elin Sandholms påhitt. Men hon har förädlat idén om klänningen som går att svepa runt kroppen nästan hur som helst tack vare två tygstycken som sitter fast vid midjan där klänningens överdel egentligen skulle börja.

– I högklackat är du redo för bröllop, twista till den över magen och du är klädd för en utekväll.

Det ska vara klassiskt, feminint och utan onödiga detaljer, "plåter", som hon kallar det, hemtraktens dialekt trogen.

Hon menar att vi i Skandinavien föredrar en enkel stil framför den överdådiga framtoningen som är populär till exempel i Hollywood.

– Vi vill känna oss feminina och kungliga, men inte som pråliga sjöjungfrur som är idealet på många håll bland annat i USA.

Ingen luft i priserna

– Just nu producerar jag allt själv, vilket är ... herregud. Elin Sandholm avbryter sig mitt i meningen. Vad det kräver att ensam driva ett litet företag säger sig självt.

Det är emellertid ingen plåga att jobba mycket, ofta krävs det att någon säger till för att hon ska inse att det är dags att sluta för dagen.

För att trycket på den egna produktionen inte ska bli omänskligt smider formgivaren dock planer om att inkludera andra småföretagare. Hon vill ge små ateljéer ett lyft och idka hantverkarsamarbete – lägga ut en del helt enkelt. Men om produktionsteamet växer kan det synas i priserna. Därför satsar hon på kläder som blir färdiga snabbt. Ett plagg är klart på en timme, men då räknas inte planering, marknadsföring och förarbete.

Ur en vanlig konsuments perspektiv kan det ibland te sig som att kläder antingen är billiga slit-och-släng-produkter eller handgjorda och exklusiva – och därmed också dyra.

– Mina kläder ska vara tillgängliga för var och en, säger hon.

Snart flyttar hon in i ett större arbetsrum i Åminne, där har hon mångdubbelt mer utrymme och kan följaktligen producera mer storskaligt än i det lilla arbetsrummet.

– Jag planerar att inte klara av allt själv, säger Sandholm, som redan inkluderat familjemedlemmar som hjälp.

Mottagandet har varit över förväntningarna, under några veckor sålde hon på två månader slut det som var tänkt för ett år. Men Elin Sandholm vet att den som vill lyckas inte kan vila på lagrarna bara för att det råkar gå bra just nu.

– Hajpen varar inte för evigt, det gäller att fortsätta jobba.

Kläddesigner bosatt i Karis. Bloggar om kläder och kvalitet på kladerochkvalitet.com. Hennes nätbutik finns på elinsandholm.wix.com/esdesign