Elever på golfbanan

Bollkoll. Wilma Andersson (fr.v.), Lisa Rosenblad och Alfons Lindqvist från Billnäs skola testade golf på onsdagen på Bruksgolf. Bild: Thomas Sundström

Det är livlig trafik på Bruksgolf den här veckan. Inemot 600 lågstadieelever från Karis och Pojo prövar nu på golf.

Bruksgolf i Pojo har under många år låtit skolelever från regionen pröva på golf. I år valde man dock att slå på trumman på allvar.

– Vi fick bidrag beviljade från fonder och stiftelser och kan tack vare dem bjuda in alla lågstadieskolor från Karis och Pojo för en lektion. Totalt blir det därmed cirka 600 elever mot ungefär 200 i vanliga fall, säger Staffan Tuomolin, vd för golfbolaget och verksamhetsledare för golfklubben.

I praktiken står nu Bruksgolf för allt. Dit räknas inte bara instruktörernas tid och utrustning att låna, utan också skjuts för deltagarna till och från banan.

– Och det är en otroligt viktig sak, för i dagens läge har inte skolorna speciellt mycket pengar att röra sig med. Det är helt klart att vi på egen hand inte skulle ha haft möjlighet att komma hit, men när den här möjligheten gavs kom vi mera än gärna, säger Henrica Österman, lärare vid Billnäs skola som gästade Bruksgolf på onsdag förmiddag.

Roligt vara på plats

Billnäs skola deltog nu med hela skolan. Och även om onsdagen, med bland annat snöblandat regn, inte bjöd det ideala golfvädret var intresset stort.

– Absolut, och det märkte vi också i morse i skolan. Även om vädret var som det var, så var det var det nog ingen som ville utebli, utan alla kom med, säger Österman.

Och visst var minerna nöjda när man fick pröva att slå ut vid träningsrangen. Kvartetten Lisa Rosenblad, Ellen Rosendal, Adrian Långstedt och Max Nyberg tyckte att det här med golf var riktigt rolig.

– Det är ju litet svårt, men det är bra, var den rådande uppfattningen hos kvartetten som till vardags har hobbyer som handboll, fotboll, friidrott och dans.

– På en timme hinner man ju inte göra så mycket, närmast handlar det om att visa litet vad golf handlar om och låta barnen pröva på det, säger instruktören Jouni Siimainen.

Jubileumsår

För Bruksgolf är skolelevernas besök en försmak av säsongen som kör i gång på allvar på lördag då banan öppnas fullt ut. Samtidigt passar man på att återinviga den nedre våningen i klubbhuset som nu renoverats vad till exempel duschar och omklädningsrum beträffar.

– Det har varit en stor satsning för oss och ser man på årstiden är vi väl ute i ganska normal tid. I fjol kom vi i gång en vecka tidigare, säger Staffan Tuomolin.

Samtidigt är året speciellt på Bruksgolf. Det är nu trettio år sedan Bruksgolf inledde sin verksamhet.

– Vi uppmärksammar jubileet framför allt med tanke på vår marknadsföring och kommer att ha vissa specialerbjudanden. I sommar kommer vi också att ha en fest med Mikko Sipola som artist, men det är mera internt, säger Tuomolin.

Snabb utveckling

När Bruksgolf och grannen Nordcenter inledde sina verksamheter i stort sett samtidigt på 1980-talet var man först ut i regionen. Talande är att Bruksgolf var landets trettonde fullstora bana som invigdes. I dag finns det dryga 130 av dem, så utvecklingen har varit snabb.

– Det var ju litet speciellt att det kom två banor samtidigt hit, men det har funnits utrymme för båda, säger Staffan Tuomolin som själv tog upp golf på Nordcenter och har arbetat som vd där.

Nu är han sedan ett drygt år på Bruksgolf och ser fram mot en ny golfsommar. Verksamheten vilar på en stabil bas.

– Rent ekonomiskt ser det ganska bra ut och vi arrangerar många små egna tävlingar, samt tre litet större nationella. Däremot har vi just nu inte några tankar på några riktigt stora tävlingsarrangemang. Banan i sig håller måttet, men det handlar sedan om resurser och vad som är värt att satsa på, säger Staffan Tuomolin.

Mer läsning