Elever möts i kulturens tecken i Karis

Graffitimålningen väckte stort intresse. 40 elever får pröva på den här formen av aktivitet. Bild: KSF-arkiv/Cata Portin

Raseborg Offspring som riktar sig till skolelever ersätter Raseborgsdagen. Staden testar ett nytt koncept för att skapa vi-anda.

Allt från dans till serieteckning.

Det får närmare 600 elever i Raseborg bekanta sig närmare med på onsdag, då Raseborg Offspring kör i gång på olika håll i Karis.

Det handlar om ett evenemang som riktar sig till eleverna i årskurserna 6 och 8 i staden. Tanken är att de unga lär känna elever i andra skolor och att de samtidigt prövar på någon ny aktivitet.

– Någon kanske hittar en helt ny hobby, säger kulturplanerare Sirpa Huusko.

Programmet är indelat i 26 olika verkstäder. Deltagarna får lära sig mer om bland annat serie- och mangateckning, textiltryckning, teatersminkning och selfiefotografering, det vill säga hur man fotar sig själv med sin mobiltelefon.

De får också gå ut i naturen, gympa, spela i band, skriva låttexter, lära sig olika danser och skejta.

Fotografering populärt

Eleverna har på förhand fått önska vad de vill delta i och därefter har programmet slutligen spikats.

Graffitimålningen är det klart populäraste alternativet. Över 115 önskade få vara med och av dem får 40 rum i gruppen, som nu får två ledare.

– Vi har fått pussla om lite, säger Sirpa Huusko.

Fotografering med mobiltelefon är också ett väldigt populärt inslag. Över 70 elever anmälde intresse för det programmet, som nu kommer att erbjudas i två grupper mer 20 deltagare var.

Ska stärka samhörigheten

Programmet hålls på olika håll i Karis. Klockan 11.30 samlas alla till gemensam lunch i Sisuarenan, där det sedan hålls en gemensam show.

Ett av syftena med evenemanget är att avdramatisera övergången från lågstadiet till högstadiet, förklarar Sirpa Huusko. Tanken är att de blivande sjundeklassarna blir bekanta med dem som kommer att vara de äldsta eleverna i skolan när höstterminen börjar.

Ett annat mål är att stärka Raseborgsandan bland de unga.

Raseborg Offspring ersätter Raseborgsdagen, som staden därmed inte ordnar i år.

Det är stadens kulturbyrå som håller i trådarna för onsdagens evenemang, som ordnas i samarbete med flera andra enheter inom staden.

– Tanken är att vi fortsätter nästa år och att evenemanget alltid hålls dagen före Kristi himmelsfärdsdag.

Skejtpark öppnas formellt

På onsdag kväll ordnas också ett allmänt evenemang. Då öppnas officiellt den nya skejtparken i idrottsparken i Karis.

Programmet hålls klockan 17–19 och publiken bjuds på två tävlingar. Ungdomsbyrån är arrangör.

Mer läsning