Eldsjälar räddar litteraturafton

Gläds åt intresse. Monica von Bonsdorff hoppas på framgång för Barösunds litteraturafton även i år. Bild: Mira Strandberg

Barösunds litteraturafton blir av även i år, trots att det länge var osäkert. Pengar som blev över då föreningen Ingå bokmalar lades ner avgjorde frågan.

Lördagen den 15 juli blir det litteraturafton med författarbesök på Walhalla, liksom det har varit i trettio år. I fjol sade primus motor för evenemanget, Märta Tikkanen, att hon inte längre kommer att arrangera evenemanget, och litteraturaftonen låg länge i vågskålen.

Nu har nya eldsjälar tagit över. Arrangör är nu den kulturkommitté som fungerar under Barösunds byaråd. Kommitténs ordförande Monica von Bonsdorff blev kontaktad av bibliotekarie Raija Selén som undrade om det inte finns någon i Barösund som kan sköta arrangemangen.

– Då det visade sig att finansieringen är garanterad och att Märta Tikkanen ställde upp som ett bollplank för planeringen, frågade jag kulturkommittén vad de tyckte. De var entusiastiska vareviga en, säger von Bonsdorff.

Fyra författare klara

Pengarna kommer från föreningen Ingå bokmalar, som lagt ner sin verksamhet. Alla praktiska arrangemang sköts av kulturkommittén, medan tre personer har haft ansvaret för att värva aftonens huvudpersoner: Monica von Bonsdorff, Pauline von Bonsdorff och Märta Tikkanen.

– Pauline och jag kommer att fungera som konferencierer. Fastän vi aldrig kan nå upp till Märta Tikkanens nivå av författarpresentationer har vi ändå så mycket kunskap att vi vågar göra det, säger von Bonsdorff, som själv är litteraturpedagog med litteraturvetenskap som forskningsområde.

Pauline von Bonsdorff är i sin tur professor i konstfostran vid Jyväskylä universitet och docent i estetik vid Helsingfors universitet.

Fyra klara

De författare som värvats till aftonen är Johanna Holmström, Hannah Lutz, Jolin Slotte och Thomas Wulff. Eventuellt kan författarpaletten få ytterligare tillskott ännu.

Holmström har skrivit en roman som utspelar sig på mentalsjukhuset på Själö. Romanen följer tre kvinnors öden och väver ihop deras berättelse till en helhet om galenskap, moderskap, längtan och kärlek.

Hannah Lutz är aktuell med sin roman Vildsvin, som utkommit under våren. Jolin Slottes Alla bubblor brister har också den utkommit under våren, medan Thomas Wulffs nya roman Otack är världens lön utkommer i höst.

Den handlar om revolutionären Ivarlassy och hans gelikar, i en värld fylld av idealism och våld under 1920-talet.

– Flera av dem vi har frågat har varit väldigt ärade att bli tillfrågade, även sådana som inte kunde delta i år. Det visar också att litteraturafton uppskattas, säger von Bonsdorff.

Hög klass och nyfikenhet

Nu hoppas Monica von Bonsdorff att den trogna publiken ska hitta evenemanget även i år, trots att det inte ordnas på den sedvanliga sista lördagen i juli.

– Litteraturafton har samlat fulla hus sommar efter sommar, ibland har väggarna på Walhalla bågnat. Det säger någonting om evenemanget. Folk tar gärna till sig sådant som intresserar dem då de är lediga.

Till konceptets framgång bidrar högklassiga litteraturpresentationer och -diskussioner, men också en dos av pur nyfikenhet.

– Vi känner våra finlandssvenska författare rätt väl och många vill gärna träffa dem och se dem live. Det ger en närmare relation till författaren. Som pedagog märkte jag ofta att eleverna var intresserade av författarna bakom böckerna. Och jag är ju tusans glad över att folk är intresserade av litteratur.

Stärker Barösund

Blir konceptet en framgång är en fortsättning inte utesluten.

– Det är ett rätt så väloljat maskineri, så det är lätt att ta över de praktiska arrangemangen. Vill man att det ska fortsätta efter den här sommaren så hittar man också de personer som tar ansvaret. Blir det en framgång i år kan man nästan inte säga nej längre. Och det är bara att vara glad över det.

– Litteraturafton har blivit ett varumärke för Barösund, hela Västnyland känner till det, liksom folk i huvudstadsregionen. Den är lite av ett Mecka för litteraturintresserade människor.

Ordnas på Walhalla i Barösund lördagen den 15 juli klockan 18.

I år medverkar författarna Johanna Holmström, Jolin Slotte, Hannah Lutz och Thomas Wulff.

Arrangörer är kulturkommittén vid Barösunds byaråd med idéhjälp av Märta Tikkanen.

Kulturkommittén består av Henrik Holmberg, Martina Holmberg, Barbro Eklund, Bengt Eklund, Anne Waselius, Tom Waselius och Monica von Bonsdorff.

Mer läsning