Ekumenisk manifestation för asylsökande

Jan Tunér tog initiativ till manifestationen för asylsökande som hålls på Rådhustorget i Ekenäs på lördag. Bild:

På lördag ordnas en allkristen manifestation på Rådhustorget i Ekenäs för att uppmärksamma finländarna och omvärlden om den finländska flyktingpolitiken.

Ekenäsbon Jan Tunér blev för en dryg månad sedan kontaktad av två kvinnor från Vapaakirkko i Esbo. De berättade om hur en ung kristen pojke från Afghanistan hade hämtats av polisen mitt i natten.

Tunér, som är biståndsarbetare och ordförande i Missionskyrkan i Ekenäs, började nysta i fallet och talade med ytterligare två engagerade kvinnor. Han fick snart veta att pojken samma natt hade skickats med flyg till Kabul och kunde upplysa kvinnorna om vad som hänt.

– Till saken hör att hans jurist trodde att han ansökt om verkställighetsförbud för deportering av denna pojke. Senare kom det fram att juristen hade blandat ihop honom med en annan.

"Känner sig hotad till livet"

Tunér säger att den unga killen är en bekännande kristen och känd som sådan av flera afghaner. Han hade döpt om sig till ett västerländskt namn och studerade på en bibelskola utanför Tammerfors.

– I hans släkt finns flera imamer. Han känner sig hotad till livet av familjen för att han konverterat. Hur kan en sekulariserad handläggare på Migri, med hjälp av en muslimsk tolk, avgöra om någon är genuint kristen eller inte? undrar Tunér.

Inspirerade till påskuppropet

Fallet fick Tunér att agera och han skrev ett upprop till alla församlingar efter att han förankrat saken i Missionskyrkan.

– Uppropet diskuterades i ekumeniska rådet, där alla Finlands kyrkor finns representerade. Rådet ställde sig bakom uppropet och skrev en egen förlaga. Uppropet inspirerade också den evangelisk lutherska kyrkans påskupprop, säger Tunér.

Nu är det dags för nästa steg. Lördagen den 21 och den 28 april ordnas flera manifestationer runtom i landet, däribland på torget i Ekenäs.

– Den ordnas nu på lördag klockan 11–12. Vi läser upp manifestet med två yrkanden och bibelord om hur man ska behandla främlingar. Det bjuds också på sång.

Lördagen den 28 april hålls en manifestation utanför Riksdagshuset i Helsingfors, liksom på torget i Jakobstad.

– Budet sprider sig också på finskt håll, säger Tunér.

Tunér hoppas att manifestationerna ska eka in i maktens korridorer, till regeringen och riksdagen, och att folket får insikt om den flyktingpolitik som bedrivs.

– Alla deportationer bör stoppas fram till nästa riksdagsval och uppehållstillstånd av humanitära skäl bör återinföras. Den politik som regeringen bedriver är under all kritik.

Mer läsning