Ekström lagar mat åt 6 000 i Japan till midsommar

Äventyr. Magnus Ekström har aldrig varit i Japan, men han har haft många japanska kunder och också samarbetat med en japansk sushikock. Bild: Johanna Lindholm

Restaurang på Kroken från Hangö åker till Japan i sommar för att bjuda japanerna på skandinavisk midsommarmat. Det är en stor ära att få laga mat åt över 6 000 personer, säger krögaren Magnus Ekström.

Vad säger man när man blir tillfrågad om man vill tillreda en midsommarmeny för 6 000 japaner?

Heter man Magnus Ekström och är krögare svarar man förstås ja.

– Nu skall vi lära japanerna laga sushi på nytt sätt, säger han.

Via djungeltelegrafen

Förra veckan skrev Ekström på kontraktet för att laga mat på ett av de största varuhusen i Osaka.

Men då hade han redan varit invigd i planerna en tid efter att några japaner i somras besökte hans fisk- och skaldjursrestaurang På Kroken i Hangöby hamn.

– Här springer jämt en massa journalister, också från olika länder, så inte funderade jag desto mer på det, säger han apropå att det japanska rundradiobolaget filmade på krogen.

Men tydligen användes filmerna för att presentera krogen och krögaren i Japan, och på den vägen är det.

Så mycket har Ekström luskat ut, att det är någon kontakt från någon av de japanska restaurangerna i Helsingfors som tipsat varuhusstaben om På Kroken.

Traditionella skandinaviska rätter

Ekström åker till Japan den 22 juni och stannar där i cirka två veckor. Själva evenemanget går av stapeln den 26.6.

Han är ännu inte riktigt på det klara vad som kommer att stå på menyn, förutom laxsoppa och skärgårdsbröd.

– Men i princip samma som här, traditionell midsommarmat. Vi tillreder maten i ett öppet kök och tillställningen filmas av japansk tv.

Sill vet han finns att tillgå, i övrigt hoppas han kunna bekanta sig ordentligt med utbudet av råvaror innan matlagningen börjar.

– Osaka är Japans kulinariska centrum, så jag ser verkligen fram emot att åka dit. Japanska kockar är högt utbildade och de är grymma på att hantera olika sorters redskap, som vassa knivar.

– Så värst mycket fritid blir det väl inte, men ordentliga kockknivar skall jag inhandla. Här i Finland kostar de flera hundra euro styck. Kryddor skall jag också köpa.

Ekström besöker också staden Kobe. Han har tolk till förfogande under hela resans gång.

Han är den enda skandinaven som deltar i evenemangen, efter att Nobel-konditorn Daniel Roos backat ur av familjeskäl.

– Jag hoppas det här evenemanget ger oss synlighet, det behövs när vi finns här på norra sidan, säger Ekström så där lagom anspråkslöst.

Mer läsning