Ekenäskritiker sållar kandidater till Runebergspriset 2022

Bild: VN-arkiv/Lina Enlund

Camilla Lindberg från Ekenäs är med i den jury som väljer ut kandidaterna för Runebergspriset i litteratur 2022.

Kulturjournalisten och kritikern Camilla Lindberg från Ekenäs är med i den jury som väljer ut kandidaterna för Runebergspriset i litteratur 2022. De två andra i juryn är författaren Johanna Hulkko och kritikern Vesa Rantama. Juryns sekreterare är Samu Karvala, som är redaktör vid tidningen Uusimaa.

Camilla Lindberg är prisbelönt kritiker och ny svenskspråkig redaktör för Lysmasken-Kiiltomato, en nätbaserad tidskrift för litteraturkritik. Hon är också redaktör för den nordiska kulturtidskriften Horisont som utnämndes till Årets finlandssvenska kulturtidskrift 2020. Hon har varit kulturredaktör på tidningen Västra Nyland och gett ut fyra egna böcker, bland dem en platsbiografi om författaren Göran Schildts grekiska liv.

Johanna Hulkko är författare och lärare i kreativt skrivande från Nokia. Vesa Rantama är chefredaktör för tidningen Nuori Voima och litteraturkritiker från Helsingfors.

Den första juryn som är en valjury har till uppgift att välja 5–8 kandidater av årets bokutbud. Varje år utkommer ungefär 250-300 skönlitterära verk på båda inhemska språk. Kandidaterna offentliggörs i december.

Bland de kandidater som förvalsjuryn har valt ut utser en prisjury vinnaren av Runebergspriset 2022. I den ingår författaren Marja-Leena Tiainen, kritikern Merja Leppälahti och Hanna Lahdenperä som är doktorand i nordisk litteratur.

Runebergspriset är ett litteraturpris som utdelas med stöd av tidningen Uusimaa, Borgå stad, Suomen Kirjailijaliitto, Suomen arvostelijain liitto och Finlands Svenska Författareförening. Priset instiftades år 1986 och utdelas årligen i Borgå på Runebergsdagen. Prissumman är 20 000 euro.