Ekenäsaktuella komikern Nisse Hallberg: Ni är lite mer hårdhudade

Skenet bedrar. Nisse Hallberg är fortfarande ingen hejare på konflikter. Bild: Pressbild

Den svenska ståuppkomikern Nisse Hallberg gör Finlandsturné i vår med sin populära soloföreställning . Den 1 mars uppträder han i Snåresalen i Ekenäs.

För den västnyländska publiken är Nisse Hallberg redan ett bekant namn. Han besökte Ekenäs för första gången förra våren, då tillsammans med Björn Gustafsson, och uppträdde även i somras i Ekenäs.

– Jag har varit mycket i Finland under min uppväxt och känner mig hemma där. Dessutom är ni lite mer hårdhudade än gemene Svennebanan, förklarar han sitt Finlandsintresse och vårt intresse för honom.

Senast du var här var ni flera komiker. Nu kör du solo. Vad är skillnaden?

– Man är längre på scenen och det blir en annan, roligare, grej när man hinner lära känna publiken bättre och vice versa.

Ärlighet varar längst?

Nisse Hallberg slog igenom 2014 och har sedan dess hyllats och prisats för sin oförställda stand up. År 2015 blev han Årets nykomling på Svenska Stand up-galan som och har sedan dess byggt vidare på sin tragikomiska stand up.

Vad är det som går hem hos publiken?

– Jag skriver inte så mycket skämt. Det är mer anekdotbaserat. Jag är ärlig med allt och man kommer nära inpå mig som person. Jag kanske kommer undan med det för att folk tror att jag hittar på.

Skyr fortfarande gräl

Efter 34 år av total konflikträdsla har Hallberg tröttnat. Så pass mycket att ämnet har förvandlats till den 70 minuter långa stand up-föreställningen Trött. Den handlar om att vara konflikträdd och hur det rimmar illa med yrkesvalet komiker.

– Jag har aldrig varit rädd för att prata om jobbiga saker vad beträffar mig själv. Men när det gäller att ha åsikter har det varit svårare. Jag satte mig och försökte skriva ner mina åsikter och i början stod det bara: "Jag tycker att man ska vara snäll". Och det gjorde mig förbannad. Så jag tvingade mig själv att våga tycka och sedan kom det bara till mig, säger Hallberg.

Konflikträdsla är ingen bra egenskap i min bransch heller. Har du någon teori om vad den beror på?

– Det är väl mest det att det känns trist när någon blir arg. Man vill inte få stryk eller skäll. Om det blir jobbigt efteråt för att man står upp för någon åsikt är det lättare att vara tyst.

Har du blivit bättre på att ta konflikter sedan du började jobba med dem?

– Jag har haft roligare på scenen. Men ingen kan säga emot en där. Jag tror nog jag är lika konflikträdd ännu.

Det går bra nu

Nisse Hallberg är en av Sveriges mest populära komiker just nu och är i år nominerad till både Årets manliga komiker och till priset för Årets föreställning på svenska stand up-galan. Därför är han glad att kunna ta showen till Finland.

– Det är kul att vi fick ihop det. Jag är superpeppad. Jag hoppas publiken sluter upp likt det vore Schyffert eller Betnér. Ställ fram jallun och lägg lonkeron på kylning!

Biljetterna kommer till salu på lördag klockan 12 och kan köpas via Netticket, Luckan och Kulturhuset Karelias biljettkassa i Ekenäs.