Ekenäs tennisklubb firade 70 år med stil

Som förr. Kaj Nervander (t.v.) och Ann Nervander spelade tennis i klassisk utstyrsel i lördags. Bild: Jesper Sundström

Tennis Ekenäs tennisklubb firade sitt 70-års jubileum på lördagen. Detta genom att spela tennis i sann 1940-tals anda, följt av en kvällsfest.

Det är länge sedan man spelade tennis i vita kläder. Inte var det heller i går racketarna var gjorda av trä och bollarna var vita, men på lördagen utgjorde tennisbanorna i Ekenäs ett undantag. Ekenäs tennisklubb firade då sitt 70-års jubileum med att spela tennis på samma sätt man gjorde då klubben grundades.

Det hela följdes av en fest på Knipan i Ekenäs senare under kvällen där inte bara de egna medlemmarna var på plats, utan också representanter från andra föreningar och från tennisförbundet.

– Visst är det nostalgiskt och det är kul att vara med på ett jubileum. Man får en chans att träffa gamla medlemmar och prata minnen, säger Kaj Nervander.

Han kom själv med i tennisklubben under slutet av 1960-talet, medan frun Ann Nervander blev medlem några år senare.

– Det är en stor dag för klubben och det är kul att den har funnits så här länge, säger hon.

Många år av tennis

Tennisen har funnits längre i Ekenäs än de 70 år ETK har huserat på tennisbanorna invid Bryggerigården. I början fanns det en tennissektion inom Ekenäs IF, men år 1946 skedde en förändring. Under ett konstituerande möte den 15.8.1946, bröt sig tennisspelarna ut från EIF och inledde arbetet med att skapa Ekenäs tennisklubb.

Bevisligen var det ett lyckat drag, men samtidigt är det klart att det inte skulle ha gått utan olika eldsjälar. Och sådana har det funnits gott om, Sune Helenius är en. Med elva år som ordförande och lika många som vice ordförande plus bra många till, har han en viktig roll i att tennisklubben ser ut som den gör i dag.

– Jag började spela under 1950-talet och efter det har det rullat på. Under den tiden har klubben hela tiden utvecklats och inte stannat på stället, säger han.

Man hinner så klart vara med om ett och annat på 60 år och att lyfta fram allting går inte. Men till Helenius och överlag ETK:s största verk, hör byggandet av tennishallen på Alkärret i Ekenäs.

– Det började med att vi byggde en kupolhall 1989 och på samma gång blev Ekenäsborna vana vid tanken att betala för att spela. Så hade fallet inte varit tidigare, säger han.

Men i takt med att oljepriset steg och banorna blev slitna, började föreningen tänka på att bygga en hall.

– 2001 var vi klara att börja och ett år senare stod hallen färdig. Kostnaden på drygt en halv miljon euro var så klart en stor summa för oss men nu börjar vi se slutet på den, säger Helenius.

En klubb med familjekänsla

Vad är det då som har gjort att tennisklubben fungerat i alla år? Enligt Kaj Nervander kan det handla om den goda stämningen som råder.

– Tennis är bra på många sätt, man lär sig respekt men också att ensam fatta snabba beslut. Någonting man måste göra på banan. Men ETK:s styrka tror jag ändå är den familjekänsla som alltid funnits.

Som exempel på det lyfter han fram det faktum att många av klubbens juniorer tillbringat mycket tid på banorna, och då framför allt utomhusbanorna.

– Det är flera som börjat i den ledda träningen, för att sedan ta följande steg som är att tävlingsspela. Samtidigt har man också ställt upp för klubben på andra sätt. Dessutom är det många som har haft sina första sommarjobb här, då de har varit planskötare.

En annan sak är att juniorernas föräldrar ofta fastnar i klubben.

– Det är viktigt att de visar mera intresse än att endast föra och hämta barnen till och från träningarna. Om de blir engagerade kanske de själva fastnar för att spela eller tar på sig någon annan roll inom föreningen, säger Ann Nervander som vet vad hon talar om efter att själv ha haft två aktiva tennissöner.

Ny bana?

Som helhet är ETK en välmående klubb. Med 300 medlemmar och drygt 100 juniorer i ledd träning står man på en stadig grund. Men visst finns det också utmaningar. Överlag är det en genomgående trend inom föreningslivet att talkoandan minskar och allt mera ansvar läggs på allt färre personer.

– Det är synd och det är definitivt en utmaning. Men jag hoppas att föreningen fortsätter utvecklas och att må bra. Det finns möjlighet att bygga ytterligare en inomhusbana vid behov, men för tillfället klarar vi oss bra så här, säger Sune Helenius.

Nya hedersmedlemmar: Yngve Sjöberg och Ralf Holmberg

ETK:s förtjänstmärke i guld: Alf Löf

ETK:s förtjänstmärke i brons: Inger Lindberg, Inger Holmberg och Robert Fredriksson