Ekenäs årliga tennisvecka tilltalar

Nästa generation. Noah och Peter Helenius deltog i dubbelserien för far och son. Bild: Patrik Lindström

Ekenässpelen i tennis är Finlands nästäldsta tennisturnering och en av de sista kvarlevande tennisveckorna.

Ekenässpelen i tennis lockar årligen spelare från hela landet. Turneringen sträcker sig över hela veckan och under veckan spelas det matcher i alla klasser och åldrar. Peter Helenius är träningschef för Ekenäs Tennisklubb och har varit tävlingsledare för turneringen i ett par år nu.

– Allt har gått bra och enligt planen. Även om deltagarantalet har minskat lite så har vi fortfarande spelklasser från veteranspelare till under tioåringar, säger Peter Helenius.

– Vi vill profilera oss som en familjevänlig turnering och se till att ha spelklasser för hela familjen.

Under de senaste åren har det blivit alltmer populärt att spela tillsammans med egna familjemedlemmar. Peter Helenius deltar själv i dubbelspelsserien för pappor och söner med sin elvaårige son Noah Helenius för andra året.

– Förra året vann jag min egen klass i singelspel, men vi förlorade i dubbelserien, säger Noah Helenius, som siktar på att nå en högre placering i år.

Enligt Noah Helenius är det fint att få spela på hemmaplan, samt att se hur många spelare som deltar i turneringen. Hans mål är att bli bättre för varje år och han har också ett förbättringsförslag för sin far.

– I år ska han inte ropa att han tar slaget och sedan slå bollen i nätet då det är matchboll, säger Noah Helenius.

Peter Helenius tycker det är fint att följa med hur den inhemska tennisen utvecklas och går framåt. Han anser att det finns flera duktiga spelare ända fram till femtonårsåldern, då det blir allt svårare att ta sig vidare till nästa nivå.

– Det finns flera saker som tävlar om ungas uppmärksamhet och det är allt färre som till slut väljer att satsa fullt på tennisen. Därför har det varit fint att vi haft spelare som Jarkko Nieminen och Henri Kontinen som visat att det faktiskt är möjligt att klara sig i det här landet.

Otroliga minnen

Malin Ringbom är en av spelarna som åkt en längre väg för turneringen. Ringbom seglade från Mariehamn med hela familjen för att spela i turneringen.

– Jag deltog i turneringen flera gånger i min ungdom och om jag minns rätt vann jag också turneringen något år. Det är otroliga minnen som kommer tillbaka till en, säger Ringbom, som nu spelar i Ekenässpelen för första gången efter en paus på över tjugo år.

I turneringen deltog också hennes dotter Elin, son Jakob och man Henrik. Förr var det ännu vanligare att man reste till sommartävlingar med hela familjen och turneringarna var större. I dag är situationen annorlunda.

– Det har blivit allt mer sällsynt med tävlingar som sträcker sig över en hel vecka och det är fint att Ekenässpelen och tennisveckan i Hangö fortfarande finns kvar. Det är en helt annan atmosfär, säger Peter Helenius.

– Det verkar som om människor har allt mindre tid nu för tiden. Förr tog hela familjen semester och kunde spendera en hel vecka här. I dag är det vanligare att man enbart åker hit för att spela en dag.

Herrsingel

Hangöbon Pontus Ahlvik slog turneringens förstaseedade Dennis Kazistov och tog sig till A-finalen för det andra raka året. Precis som året innan föll han ändå till slut mot turneringens andraseedade spelare i finalen, den här gången Patrik Jaatinen.

– Jag är bra på grusplan och spelade fint i semifinalen som spelades utomhus. Regnet tvingade oss ändå att flytta matchen inomhus, vilket var synd då jag en vecka tidigare besegrade honom (Jaatinen) ute på grus, säger Ahlvik.

Ahlvik vann också herrarnas B-serie för det andra året på raken. Ekenässpelen avslutas på lördagen. Nästa vecka är det åter dags för tennisveckan i Hangö.