Ekenäs 2019 gillade Ekenäs 1957

Underhållning. Martin Tuppurainen och Lisa Theman uppträdde på kvällsitsen på Karelia på fredagen. Bild: Ekenäs filmfest/Eva Hagman

Den fjortonde utgåvan av Ekenäs Filmfestival samlade närmare 2 000 besökare. Snön låg vit på gatorna när filmentusiaster från Korpo i väster till Sibbo i öster navigerade mellan salongerna på Forum, Karelia och Naturum. Längst söderifrån kom sydafrikanska fotografen Christopher Wessels, numera bosatt i Åbo.

Populäraste filmen blev Sommarstaden Ekenäs 1957, gjord av danska fotografen och äventyraren Poul Folkersen. Han förälskade sig i samma veva i den finländska flickan Karin, som han 30 år senare gifte sig med. Klar tvåa blev regissören Klaus Härös nya film Okänd mästare, om konsthandlaren på Bulevarden som försöker göra ett sista klipp med en tavla som han ansåg hade målats av Ilja Repin. Filmerna Rafiki om två kenyanska flickor och Tyhjiö om ett finländskt konstnärspar drog även gott om publik. Längst ner på listorna hamnade tyska ungdomsfilmen Sonja och svenska bruksortsbagatellen Amatörer med sju respektive sex tittare.

Kvällsfesten på lördagen ordnades denna gång i Snåresalen. Ett lyckat drag, det fanns tillräckligt med plats för de 130 gästerna att bänka sig för att avnjuta en musikalisk kompott av filmatiska sånger och en vegetarisk supé med Rastachef. Kören Girls'n Qvinns drog i två set hela femton uppskattade låtar ur kända filmer, med Monica Henriksson som dirigent och Thomas Lönnqvist som ackompanjatör. Marilyn Monroe-biten My Heart Belongs to Daddy fick de största applåderna.

En mysig kvällssits gick av stapeln på fredagen i Karelias foajé. Det var Lisa Theman som sjöng, kompad av Martin Tuppurainen på gitarr. Häftigaste biten var tveklöst deras cover av Duffy's Mercy, mercy, mercy.

Vad tyckte då publiken om filmerna? En helt ovetenskaplig "exit poll" resulterade i några nomineringar för festivalens egen Oscars-stayett – Låt oss kalla den Dido (se faktaruta).

Bästa film och regi: Okänd mästare, av Klaus Härö

Bästa manliga huvudroll: Kristoffer Joner i norska katastroffilmen Skjelvet

Bästa kvinnliga huvudroll: Cris af Enehielm som garagedrottningen Anja i En autobiografi.

Bästa manliga biroll: Sal Mineo som neurotikern Plato i Ung rebell.

Bästa kvinnliga biroll: Malin Morgan, i svenska äventyrsfilmen om flotten Isdraken.

Bästa foto: Kristian Wessels i ungdomsfilmen Rafiki från Nairobi.

Bästa dokumentär: The True Cost, om billiga kläder för slavlöner

Bästa animation: Archipelina, en skärgårdsvision av Antonia Ringbom

Bästa klipp: G.J.Ramstedts värld, bortre Asien i dåtid och nutid, av Niklas Kullström och Martti Kaartinen

Bästa filmmusik: Yellow Submarine av Lennon & McCartney, framförd av Girls´n Qvinns iklädda cykloper och grodfötter.

Årets kalkonrulle (sämsta film): Iron Sky – the coming race.

Mer läsning