Ekåsen ypperligt för Mäntykoto

Bra plats. Jaana Tasanko, barnen och personalen på Mäntykoto trivs utmärkt i sitt renoverade dagis och på Ekåsen-området överlag. Bild: Kristoffer Nöjd

I våras fick barn och personal i dagiset Mäntykoto flytta in i renoverade lokaler.

Nu inleds den fjärde hösten på Ekåsen-området sedan Mäntykoto flyttade från det fuktskadade och numera rivna huset, före detta Björkebo, på Björknäsgatan.

Den fjärde hösten är så till vida speciell för Mäntykoto att man i och med renoveringen som blev klar i mars har dubbelt så mycket utrymme som för ett år sedan.

– Vi hade verkligen trångt i tre år men vi visste att det skulle bli bättre, säger föreståndare Jaana Tasanko.

Nu är alla finskspråkiga dagisbarn i Ekenäs samlade på ett ställe förutom förskolebarnen som vistas i Hakarinteen koulu.

– Det gör det också lättare för föräldrarna, säger Tasanko.

Mäntykoto har cirka 75 platser och möjlighet till ytterligare åtta platser. Förutom föreståndaren Tasanko består personalen av 12 personer.

Hon, med många andra, gläds åt att få vistas i friska och fungerande utrymmen.

– Barn är i genomsnitt två till tre år på dagis. Personalen kan i bästa fall vara tiotals år på samma ställe. Det är viktigt att det finns ergonomiskt bra arbetsrum- och redskap och att det finns tillräckligt med förråd, säger Tasanko.

Nytt och gammalt

Personalen har själv fått vara med och bestämma hur renoveringen skulle förverkligas och det visade sig lyckat: Projektet blev förmånligt samtidigt som ett gammalt hus kom till ny användning.

Man har återanvänt en hel del av exempelvis gamla skåp och dörrar.

– Vi har en härlig kombination av nytt och gammalt.

Toaletterna är på sina ursprungliga platser och bara två väggar revs.

Eftersom man inte ville göra skillnad mellan den nya och den gamla sidan använde man samma färgskala genomgående.

– Det finns också små rum som är bra om vi vill dela upp barnen i mindre grupper. Bara ett fåtal rum är genomgångsrum och det är rum som bara personalen rör sig i.

Man har ett splitternytt utdelningskök. Lunchen kommer från sjukhuset men i det egna köket tillreder man frukost och mellanmål till barnen.

Ny är också den lilla gymnastiksalen som är fullt tillräckligt stor för att några barn i gången ska kunna göra sig av med överflödig energi. Och så länge vädret är bra finns det en väl tilltagen gård med både träd och klätterställningar.

Tror på området

– Det är skönt att vara här. Området sjuder av liv och rörelse. Samtidigt får vi vara helt i lugn och ro här om vi vill, borta från stadens stök. Vi är längre ifrån till exempel museet inne i centrum men å andra sidan är miljön ljuvlig här. Vi har möjlighet att idrotta, vara i skogen och vi kan låna festsalen i A-huset om det behövs. Dessutom kommer biblioteksbussen hit.

Tasanko tror på Ekåsen-området som en plats för stadens service och kanske boende i framtiden.

– Men man måste se möjligheterna i de gamla husen. Och alla är kanske inte i lika bra skick som vårt. Trafikarrangemangen måste ses över när stadshuset kommer till området. Men vi väntar i lugn och ro på det. Det ska bli roligt att se vad annat det innebär för området att stadshuset kommer hit.