EIF:s sjunde raka match utan förlust – Jaro slogs enkelt

Viktig. Akseli Ollila stod för två mål när Jaro besegrades på bortaplan. Bild: Thomas Sundström

De som dök upp i Jakobstad i hopp om en spännande match mellan topplagen EIF och Jaro blev besvikna. EIF vann både enkelt och rättvist med klara siffror.

Det verkar inte finnas någon som kan stoppa Ekenäs IF just nu. På lördagseftermiddagen besegrades Jaro med 3–0 och EIF håller fortsättningsvis till i toppen av tabellen.

– Vi hade en tuff vecka och i dag saknade vi några spelare på grund av skador och avstängningar. Dessutom var det en lång resa men jag är nöjd med resultatet, säger EIF:s tränare Gabriel Garcia Xatart.

Bortmatchen mot Jaro avslutades EIF:s rad av matcher mot seriens övriga topplag. För två omgångar sedan besegrades KPV, förra veckoslutet blev det oavgjort mot HIFK och mot Jaro blev det en seger. EIF tog alltså sju av nio möjliga poäng och har 28 poäng efter 15 matcher. Laget slåss definitivt om seriens två bästa placeringar.

– Jag tycker att vi skapar flera chanser än tidigare och killarna har ett starkt självförtroende just nu. Som en följd av resultaten är också gruppdynamiken bra, säger Xatart.

Första halvleken mot Jaro följade samma mönster som säsongens tidigare EIF-matcher – det hände inte särskilt mycket. EIF är skickligt på att hålla motståndarna borta från farliga chanser men ibland har Ekenäslaget också problem med att komma till skott.

Gästernas bästa läge i första halvleken gick till lagkaptenen Jacob Bushue men hans skott räddades. Jaro hade två farliga chanser men Mehdi El Moutacim klarade sig med hedern i behåll.

Straff och mål

Det blev inte mål före paus men i den 51:a minuten tog gästerna ledningen. Hanson Boakai fälldes i straffområdet och hämtade en straff åt EIF. Den sköt Riku Selander säkert i mål. Några minuter senare gjorde Akseli Ollila 2–0 och trots att det återstod en dryg halvtimme kändes matchen avgjord.

Det är oerhört svårt att göra mål mot EIF och dessutom fick Jaro ingenting till stånd. Det berodde främst på EIF:s press som flera gånger såg till att motståndarna hade svårt att passa bollen till varandra.

I slutet av matchen fastställde Ollila slutresultatet 3–0. EIF hade hållit nollan för nionde gången den här säsongen.

– Vi visste inte hur Jaro skulle komma till spel och i början var vi kanske lite överraskade. Efterhand blev det bättre och vi kontrollerade matchen efter paus. Det fanns en del detaljer vi kunde ha gjort bättre, men till exempel fungerade spelet utan boll på ett bra sätt, säger Xatart.

Hemmamatch väntar

En intressant faktor före matchen var att Felix De Bona – som lämnade EIF i söndags – nu spelade för Jaro. Men De Bona fick det inte att stämma mot sitt tidigare lag och hans tunga säsong verkar fortsätta. Det enda som förmodligen var positivt för anfallaren var att han fick spela hela matchen. Mosawer Ahadi, som EIF har lånat av Honka, fick sina första minuter mot Jaro.

Tabelltvåan EIF spelar följande match på lördag när AC Kajaani besöker Ekenäs. Med tanke på hur EIF spelar känns allting annat än en seger överraskande.

– Det här var en fin seger och som sagt är jag nöjd, säger Gabriel Garcia Xatart.

FF Jaro–EIF 0–2 (0–0)

EIF: Mehdi El Moutacim; Ulrich Meleke, William Lindqvist, Joal Akpini, Chakib Hocine; Atte Sihvonen, Riku Selander, Jacob Bushue; Hanson Boakai (76. Mosawer Ahadi), Akseli Ollila (90. Robin Flink, Hans-Emil Honkasalo (73. Vili Nyström)