EIF:s nollor sprack

Det blev AC Oulu som tillfogade EIF Ekenäslagets första förlust i årets division 1. Bild: Thomas Sundström

Det första insläppta målet på fyra matcher och den första förlusten i årets division 1 i fotboll – lördagens hemmamatch mot AC Oulu gick sannerligen inte planenligt för Ekenäs. IF.

Efter sju matcher utan förlust – två segrar och fem oavgjorda – fick EIF på lördagen inkassera sin första förlust i årets division 1. Gästande AC Oulu från Uleåborg vann med 2-0.

– Det blev en svår match för oss, sade EIF-tränaren Gabriel Garcia Xatart.

Det var nu en hel del som gick snett för EIF. En motgång var att målvakten Jonathan Jäntti, som hållit nollan i fyra matcher, nu stod över med en skada. Ersättaren Mehdi El Moutacim spelade dock stabilt.

Det tog dock bara knappa tio minuter för gästerna att gå upp till 1–0. En hörna gav resultat då EIF inte fick bort bollen, utan Jesus Alvarado Morin tryckte in 1–0. För El Moutacim fanns det inte något att göra.

Rött kort

EIF tog över spelet efter målet och skapade några fina chanser, men också AC Oulus kontringar var farliga. Det var också på en sådan som nästa EIF-motgång kom efter en dryg halvtimmes spel.

Chakib Hocine fällde som sista man gästernas snabba Akseli Gullsten. Domaren Dennis Antamo gav rött kort för det och plötsligt var EIF i underläge både målmässigt och numerärt.

– Vi började bra, men släpper sedan in ett mål på en fast situation och får dessutom ett rött kort. Då blev det tungt, sade Garcia Xatart.

– Det här var en besvikelse, men det är små detaljer det handlar om, sade Riku Selander som slet på EIF:s mittfält.

AC Oulu avgjorde

I pausen ledde gästerna med 1–0 och var genast i andra halvlek mycket nära att öka på till 2–0. Skottet gick dock i stolpens utsida.

Men nästa anfall missade gästerna inte. Alvarado Morin kunde ostörd slå in 2–0.

Då återstod ännu nästan 40 minuter, men för EIF fanns det ingen väg tillbaka in i matchen. En gång fick man in bollen i mål, men det underkändes för offside, och Felix de Bona hade ett bra läge, men något mål blev det inte.

– Det är klart att det blev lättare för oss efter det röda kortet. Vi har haft problem med målskyttet, men i dag gjorde vi de mål som behövdes, sade AC-tränaren Mika Lähderinne.

Heikkinen bra

AC Oulu höll undan och vann med 2–0. Hos gästerna handlade det mycket om Morin, samt evigt unga Markus Heikkinen i försvaret

EIF gick därmed på sin första förlust i årets serie. Ulrich Meleke var sin vana trogen säker i försvaret, medan Hanson Boakai var pigg i inledningen. Boakai tvingades dock Gabri Garcia Xatart offra för att få in en försvarare då Hocine åkte ut.

För EIF fortsätter serien på onsdagen, med en bortamatch mot Klubi 04. Där får EIF klara sig åtminstone utan avstängda Hocine.

– Vi får nu börja tänka på den matchen, sade Gabriel Garica Xatart.

EIF–AC Oulu 0–2 (0–1)

EIF: Mehdi El Moutacim; William Lindqvist, Ulrich Meleke, Chakib Hocine, Ville Sevón; Atte Sihvonen, Riku Selander, Jacob Bushue, Johan Estlander (56 Akseli Ollila), Hanson Boakai (38. Viktor Limnell), Etchu Tabe (65. Felix De Bona).