EIF:s imponerande svit tog slut – JJK vann med två mål

Länge sedan sist. Johan Estlander gjorde EIF:s enda mål när JJK besegrade Ekenäslaget. EIF förlorade senast i juni. Bild: Jesper Sundström

Det blev inte en 13:e raka match utan förlust för EIF. Bottenlaget JJK tog en rättvis seger.

Ekenäs IF var i Jyväskylä på söndagseftermiddagen för att möta JJK. Båda lagen befinner sig i en situation där alla poäng är viktiga. EIF slåss för att fullborda vad som skulle vara den största framgången i föreningens historia – stiga till ligan.

JJK kämpar för att hållas kvar i division 1.

EIF hade inte kammat noll sedan mitten av juni och innan söndagens match hade EIF spelat tolv raka matcher utan förlust. Matchen var också uppmärksammad av andra orsaker. EIF:s mål vaktades av Jonathan Jäntti som så sent som i fredags fick veta att han var tillgänglig för spel.

Ursprungligen skulle han inte få spela, men EIF valde att avbryta den interna avstängningen på grund av att reservmålvakten Mehdi El Moutacim skadade sig på träning. Jänttis återkomst började tungt. JJK tog ledningen efter 40 sekunder men målvakten var oskyldig. Det fanns ingenting att göra åt Saku Leppänen som stod omarkerad framför ett tomt mål.

– Det har varit oroligt runt laget den senaste tiden och matchen började inte bra. Överlag tappade vi enkla bollar och hade det lite svårt, säger EIF:s Johan Estlander.

Snygg kvittering

EIF verkade skärrat efter JJK:s ledningsmål och laget hade svårt att komma i gång. I 20:e minuten stal Tommi Kari bollen av Jacob Bushue, men JJK-spelaren utökade inte ledningen fast han mer eller mindre kom ensam med Jäntti.

Den första halvtimmen bjöd inte på någonting som påminde om organiserade anfall av EIF. Därför kändes kvitteringsmålet i 33:e minuten överraskande. Ville Sevón hittade Estlander i straffområdet och lagkaptenen nätade med ett snyggt volleyskott. Det var första gången som EIF hade en längre passningskombination på offensiv planhalva.

Det fina målet underlättades också av att hemmalaget två gånger misslyckades med att spela sig ur pressen.

Andra förlusten

JJK spelade bra i andra halvleken och kämpade för ett ledningsmål. Laget hade några chanser och EIF var i gungning. Det var inte många gånger som EIF lyckades i anfallsväg och till slut gjorde JJK 2–1. Karis skott träffade William Lindqvist och bollbanan ändrades tillräckligt mycket för att överraska Jäntti.

– Efter vårt kvitteringsmål lyckades vi kanske kontrollera händelserna en aning men sedan åkte vi på ett oturligt baklängesmål. Samtidigt gjorde JJK en bra match och tog en rättvis seger, säger Estlander.

JJK kunde ha gjort flera mål. Laget träffade stolpen två gånger och EIF fick inte alls sitt anfallsspel att fungera. I första halvleken fick Mosawer Ahadi chansen från start och var helt osynlig. I andra halvleken fick Etchu Tabe visa upp sig utan att lyckas.

Men inte heller de övrig anfallarna var på hugget. JJK vann matchen med 3–1 efter att Patrik Alaharjula hade hunnit först på en retur.

– Vi kom inte upp på vår rätta nivå i dag och då är det svårt att vinna i den här serien, säger Estlander.

Förlusten var endast den andra för EIF i årets serie och laget toppar fortsättningsvis tabellen med 39 poäng.

Tabelltrean HIFK spelar sin match på måndag och har just nu 36 poäng. KPV ligger för tillfället på andra plats efter att ha slagit AC Kajaani på söndagen. Karlebylaget har 37 poäng. Både EIF och KPV har just nu spelat en match mera än HIFK.

För EIF:s del fortsätter serien med två matcher som mycket väl kan avgöra säsongen. På lördag väntar KPV i Karleby och en vecka senare kommer HIFK till Ekenäs.

– Utanför laget har det talats mycket om vår situation men i truppen har vi bara talat om att njuta av det här. Vi har också konstaterat att vi kanske aldrig igen kommer att få den här chansen, säger Johan Estlander.

JJK–EIF 3–1 (1–1)

EIF: Jonathan Jäntti, Viktor Limnell, William Lindqvist, Chakib Hocine, Ville Sevón; Johan Estlander, Hans-Emil Honkasalo (77. Vili Nyström), Jacob Bushue; Hanson Boakai, Mosawer Ahadi (45. Ethcu Tabe), Kevin Kauber (55. Akseli Ollila)