EIF:s cuptåg stannar inte - klart för semifinal

Segerarkitekt. Etchu Tabe gjorde det mycket viktiga 2–0-målet hemma mot Haka. Bild: Lina Enlund

Ekenäs IF spelar semifinal i cupen. Hemma mot FC Haka tog laget en ohotad 2–1-seger.

Ekenäs IF och FC Haka gjorde upp om en semifinalplats på torsdagskvällen. Matchen började avvaktande men efterhand tog EIF över händelserna. Sakta men säkert blev laget tryggt i sitt spel med boll, även om det slogs några felpassningar.

– Vi kontrollerade matchen från början till slut. Den senaste tiden har vi försvarat bra och det har spelat en stor roll. Hela laget försvarar tillsammans och det är vad som krävs, säger EIF:s Etchu Tabe.

Efter ungefär tio minuter tog EIF ledningen på sin första chans och målet var snyggt. Lagkaptenen Johan Estlander slog ett inlägg mot bortre stolpen och där mötte Hans-Emil Honkasalo med pannan. Han serverade lagkamraten Zacharias Ekström tomt mål och ytterbacken förde upp EIF i 1–0.

– Vi började inte som vi ville. EIF kom i gång på ett bra sätt och vann både tacklingarna och andrabollarna. EIF dominerade mittfältet och det var den största skillnaden i dag, säger Hakas tränare Keith Armstrong.

Så här långt i cupen har EIF spelat stabilt i försvaret och inte heller den här gången var det något fel på spelet i närheten av det egna målet. Haka hade svårt att få någonting till stånd men efter en halvtimme skapade laget ett par halvchanser. Gerald Ben fick den bästa möjligheten men han hann inte fram på det låga och hårda inlägget.

I slutet av halvleken höll spelet till på EIF:s planhalva men hemmalaget hade inga problem med att hålla målet tomt. Däremot hade Armstrong svårt att acceptera att hans lag låg under. Två gånger skällde han på domarna i hårda ordalag men han klarade sig undan med tillsägelser.

– Jag frågade av domaren hur det var möjligt att en situation som hade resulterat i gult kort tidigare i matchen inte gjorde det på nytt. Men vi förlorade inte på grund av domaren och han stod för en bra match.

Ohotad seger

Andra halvleken var inte gammal när Jacob Bushue hade ett ypperligt läge att göra 2–0. Men bollen rullade förbi målet med knapp marginal. Efter ungefär en timme fick EIF jubla. Etchu Tabe slog in kvällens andra mål från närhåll och ledningen var hur rättvis som helst.

Efter det hade Tabe två bra chanser men klarade inte av att näta. Slutet blev spännande för Haka reducerade genom Gerald Ben i den 84:e minuten. Någon ordentlig kvitteringschans skapade inte Haka och EIF vann till slut hur rättvist som helst.

– Vi förberedde oss bra inför matchen och fokuserade på olika element i spelet där vi visste att vi var bra. Killarna jobbade hårt och nu har vi ett intressant läge framför oss, säger EIF:s tränare Gabriel Garcia Xatart.

Nu väntar semifinal på måndag. Också den spelas i Ekenäs men nu står ett ligalag i form av FC Inter för motståndet. Laget slog Ilves i sin kvartsfinal på torsdagen, båda målen gjordes av EIF-bekantingen Benjamin Källman.

– Jag vet inte vad jag hade sagt om någon innan cupen hade berättat för mig att vi skulle spela semifinal. Vi förlorade mot Inter i gruppspelet så jag är säker på att killarna är ute efter revansch. Samtidigt måste vi gå in för att våga spela vårt eget spel, säger Etchu Tabe.

EIF-FC Haka 2–1 (1–0)

EIF: Mehdi El Moutacim; Zacharias Ekström, William Lindqvist, Chakib Hocine, Ville Sevón; Johan Estlander, Atte Sihvonen, Jacob Bushue; Riku Selander, Etchu Tabe, Hans-Emil Honkasalo (86. Viktor Limnell)

Mer läsning