EIF upp i ensam serieledning

EIF fick jubla på söndagen mot Haka. Akseli Ollila (överst) stod för segermålet. Bild: Jesper Sundström

Ekenäs IF:s fotbollsherrar avslutade en händelserik vecka i division 1 med att på söndag kväll gå upp i ensam serieledning. Hemmamatchen mot FC Haka från Valkeakoski gav en 2–1-seger efter ett sent segermål av Akseli Ollila.

Bakom sig hade EIF en turbulent vecka där det mesta kom att handla om måndagens 1–1-match mot KTP i Kotka och det därpå följande efterspelet. Det resulterade i en tre matcher lång intern avstängning för målvakten Jonathan Jäntti. Mot Haka kom EIF sedan med Mehdi El Moutacim i målet och EIF tog en synnerligen viktig seger.

– Det har varit en mycket annorlunda vecka, men jag tycker att laget ställde upp bra i dag. Jag är stolt på hur vi kunde genomföra matchen, sade EIF-tränaren Gabriel Garcia Xatart.

EIF fick också en bra start på matchen. Halvvägs in i den första halvleken fick Kevin Kauber bollen ute vid hörnet i straffområde och lyfte mycket behärskat och snyggt in den i det bortre krysset, helt otagbart för Aati Marttinen i Haka-målet.

EIF drabbades också av en motgång före paus då viktiga Atte Sihvonen fick gå ut med en skada. EIF höll dock undan och ledde 1–0 i paus.

EIF svarade

I början av andra halvlek kom dock kvitteringen. Mehdi El Motacim fällde en Haka-spelare med straff som följd. Den tog Anton Popovitj hand och kvitterade till 1–1.

Det sista ordet gick dock till EIF. Två minuter före slutet gav inhopparen Mosawer Ahadi en utmärkt passning och Akseli Ollila avslutade med ett snyggt skott upp i krysset.

Det räckte till för EIF och samtidigt gick man upp i serieledningen. Eftersom såväl HIFK som KPV förlorat sina matcher på lördag har nu EIF ett visst grepp om serieledningen.

– Men arbetet fortsätter, det handlar ju om några poäng hit eller dit, sade Gabriel Garcia Xatart.

Många lyckades

I EIF gjorde Jacob Bushue en stark match på mittfältet, medan Chakib Hocine och William Lindqvist var nog så viktiga i mittförsvaret. De sekunderades bra av Ville Sevón och Viktor Limnell på backarna. Akseli Ollila steg fram när det behövdes som mest.

– Det var inte min bästa match som helhet, men vi kämpade bra och hade en bra anda i laget. Vi orkade tro på oss själva hela tiden, sade Akseli Ollila

– Tabellen visar att EIF är seriens bästa lag. Man har släppt in minst mål av alla och har bara förlorat en match. Det talar sitt tydliga språk, sade Haka-tränaren Keith Armstrong.

För EIF fortsätter serien på söndag med en bortamatch i Jyväskylä. För hemmalaget JJK börjar laget redan vara bekymmersamt långt nere i kön.

EIF-FC Haka 2–1 (1–0)

EIF: Mehdi El Moutacim; Viktor Limnell, William Lindqvist, Chakib Hocine, Ville Sevón; Riku Selander, Atte Sihvonen (44. Hans-Emil Honkasalo), Jacob Bushue; Akseli Ollila, Hanson Boakai (79. Mosawer Ahadi) Kevin Kauber (73. Etchu Tabe)