EIF presenterade nya spelare

Yann Fillion (fr.v.), Aya Ayabulela Konqobe, Darren Smith och Zachary Sukunda är klara för EIF. Bild: Thomas Sundström

Lagom till lördagens cuppremiär presenterar Ekenäs IF tre nya spelare till sitt division 1-lag i fotboll. Från Sydafrika kommer Aya Ayabulela Konqobe och Darren Smith och också finländaren Jarkko Heimonen är klar.

EIF kommer till spel med ett till stora delar nytt förnyat lag. På tisdagen presenterade man fyra nya spelare – redan från tidigare var det klart med kanadensarna, målvakten Yann Fillion och försvareren Zachary Sukunda, och nu skrev också sydafrikanerna, mittfältaren Aya Ayabulela Konqobe och anfallaren Darren Smith på sina kontrakt.

– Vi är nog väldigt nöjda. Det här är spelare vi kan vänta oss mycket av, sade EIF:s manager Björn Olander.

Därtill har man klart en ny spelare till i Jarkko Heimonen. Försvarsspelaren kommer närmast från Mikkeiln Kissat.

– Han har gett en bra bild av sig på träningarna, sade Olander.

Nya utmaningar

För de övriga fyra handlar det om nya utmaningar. Kanadensarna har redan viss erfarenhet av europeisk fotboll, men för sydafrikanerna är det däremot första gången de representerar en klubb utanför hemlandets gränser.

– Om jag är helt ärlig så vet jag nog inte riktigt vad jag kan vänta mig. Men förstås vill jag hjälpa laget så mycket som jag kan, säger Darren Smith.

– Jag har tidigare bland annat spelat i Sverige och kände att jag trivdes väldigt bra i Skandinavien. Därför ville jag fortsätta på de här breddgraderna, säger Yann Fillion.

För EIF handlade det om två trygga lösningar så till vida att de två sydafrikanska spelarna känner varandra bra sedan tidigare och det gör också kanadensarna. På planen har de visat upp bra tag.

– Yann styr försvaret på ett bra sätt, medan Zachary är en mångsidig spelare som placerar sig rätt. Aya är en mittfältare som är bra på att pressa motståndarna, medan Darren är farlig och har en fin första beröring, säger EIF-tränaren Guillem Santesmases.

Arbetet fortsätter

Inom EIF fortsätter arbetet med att bygga upp laget. För närvarande har man 15 kontrakt plus att man har en muntlig överenskommelse med Ville Sevón.

– Vi söker några spelare till, främst en mittback. Sedan behöver vi också en defensiv mittfältare och någon målvakt, säger Olander.

I kväll spelar EIF en träningsmatch mot Pargas IF och på lördag den första cupmatchen hemma mot Gnistan. Båda matcherna är inprickade på centrumplan.

– På onsdag kommer nog flera testspelare att medverka, men vi får litet se hur många. Programmet är ganska tufft den här veckan, säger Björn Olander.

Mer läsning