EIF ordnar högklassig frisbeegolftävling i juli

Det första veckoslutet i juli ordnar EIF:s frisbeegolfsektion en pro tour-deltävling i Västerby. Banan i Ekenäs kommer att besökas av duktiga utländska spelare, men det finns också lokala representanter

Frisbeegolfsäsongen är i full gång och för EIF:s del närmar sig en av sommarens stora höjdpunkter. Om några veckor intas nämligen banan i Västerby av Powergrip pro tour.

Det handlar om säsongens andra deltävling, den första ordnades i Jyväskylä. Frisbeegolfsektionens ordförande Jan-Mikael Uusikylä, säger att EIF är redo.

– Det har ordnats nationella tävlingar i Västerby varje år sedan 2003 och nivån har hela tiden höjts. Förstås är det ett stort arrangemang, men vi har resurser för att klara av det. Största delen av funktionärerna kommer att ha roller som flaggmän, då flera hål kräver sådana, säger han.

Efter Ekenäs fortsätter touren i Björneborg och det hela avslutas med den fjärde deltävlingen i Siilinjärvi.

Hårt startfält

För tillfället är drygt 130 spelare anmälda och taket ligger på 144. Också i fjol ordnades motsvarande tävling och damsegraren då, Vanessa Van Dyken; deltar även i år.

– Dessutom är en estnisk herrspelare på väg och totalt finns sex klasser. Också EIF är representerat, bland annat av Niklas Stenroos i den öppna klassen och Susanna Virtanen på damsidan, säger Uusikylä.

Utöver dem deltar ytterligare sex hemmaspelare, huvudsakligen i de olika seniorklasserna.

Flera av de övriga spelarna håller en hög nivå och med tanke på att det är säsongens andra deltävling, så kommer kampen om poängen att vara hård.

– Det lönar sig för publiken att komma. Skillnaden mellan att spela på pro- eller amatörtouren är ganska enkel. Har du tagit emot prispengar är det den förra som gäller, säger Uusikylä

Mycket på gång

Men EIF:s verksamhet handlar inte endast om nämnda tävling, långt ifrån. Uusikylä berättar att sektionen har flera saker på gång. Bland annat har juniorträningarna startat och de ordnas på tisdagar.

För tillfället har ungefär sju spelare deltagit, men flera är välkomna med.

– Det enda kravet vi har är att man skall vara över sju år gammal. Det krävs ingen förhandsanmälan, utan det är bara att dyka upp klockan 17.30 på tisdagar. Mera information hittas också på vår webb- och Facebooksida.

Dessutom fortsätter de redan nu traditionella veckotävlingarna. Tack vare en sponsor kommer det också att ordnas partävlingar under säsongen.

– Partävlingarna ordnas på fredagar och det handlar om fyra tävlingar på fyra månader. Tävlingen är öppen för alla och det finns även en mixedklass, säger Uusikylä.

Stabilt antal

Under de senaste åren har frisbeegolf blivit allt mer populärt. Men även om nya spelare hittar till banorna, så syns det kanske inte alla gånger i medlemsregistren.

En stor del av spelarna dyker helt enkelt upp med sina kompisgäng och går en runda. Uusikylä säger ändå att spelarna är välkomna, oberoende om de är medlemmar eller inte.

– Så klart ser vi gärna att flera blir medlemmar i föreningen, men på samma gång är det viktigt att banan besöks. Just nu är vu ungefär 40 spelare i föreningen och det är samma siffra som tidigare.