EIF mot säkrat kontrakt

Juuso Aalto blev matchhjälte mot Gnistan. Filipe Mello i bakgrunden fick däremot lämna plan med en axelskada i första halvek. Bild: Thomas Sundström

Mycket skall till om det inte spelas division 1-fotboll i Ekenäs också nästa år. Söndagens 1–0-seger på hemmaplan över Gnistan borde räcka till.

Rent matematiskt behöver EIF ännu något poäng för att säkra kontraktet, för Gnistan – som har tre matcher kvar att spela – ligger åtta poäng efter på första nedflyttningsplats. Men i princip skall alla nog resultat gå mot EIF för att kontraktet inte skall vara klart.

– Det är klart att alla vet hur viktig den här matchen var och vad det här resultatet innebär. Samtidigt vill jag litet vända på resonemanget och i stället säga att vi förstås skall försöka vinna våra återstående matcher och så klättra i tabellen, sade EIF-tränaren Jens Mattfolk.

För Gnistan kan däremot förlusten vara ödesdiger. Laget ligger nu fem poäng efter OPS som är huvudmålet för Helsingforslaget.

– Det är klart att situationen är svår, men det har den varit egentligen hela tiden. I praktiken måste vi vinna alla våra matcher. Så har det varit länge, och nu blev det ännu tuffare, sade gästernas tränare Robert Nuccio.

Ett mål räckte

Rent spelmässigt var söndagens match ganska jämn. Även om EIF hade den bästa chansen – ett stolpskott av Filipe Mello – var det gästerna som förde spelet i första halvlek.

– Det var svårt före paus, vi kom fel i våra positioner och blev ganska frustrerade. I paus ändrade sedan Jens (Mattfolk) i taktiken och det bet bra. I andra halvlek gick det betydligt bättre, sade EIF:s Johan Estlander.

EIF åstadkom då också ett mål då Juuso Aalto mycket behärskat skruvade in 1–0 efter en kvart. Efter det hade Felix de Bona bland annat ännu ett ribbskott, medan Gnistan egentligen inte förmådde skapa någon riktigt farlig kvitteringschans.

– Ser man över hela matchen var vi väl så mycket bättre att vi förtjänade en seger med ett mål, sade Mattfolk.

Fyra matcher kvar

EIF tog nu tre synnerligen viktiga poäng. Försvaret var stabilt, medan Juuso Aalto igen gjorde en bra match offensivt.

Samtidigt var segern dyrköpt då Filipe Mello fick lämna plan i första halvlek med en axelskada. Han ersattes av Simon Sid som i sin tur drog på sig en knäskada i andra halvlek.

– Så andra spelare får kanske nu chansen på nya platser, och i nya roller, sade Jens Mattfolk.

För EIF – som ännu har sin omspelsmatch mot AC Oulu ospelad – återstår fyra matcher. Närmast följer på lördag en inte alltför omöjlig bortamatch mot formsvaga KPV som tappat det mesta mot hösten.

Redan på fredag spelar dock Gnistan mot GrIFK. Tar Grankullalaget poäng säkras EIF:s kontrakt redan då.

EIF–Gnistan 1–0 (0–0)

EIF: Jonathan Jäntti; Zacharias Ekström, Etchu Tabe, William Lindqvist, Johan Estlander; Boubacar Kinda, Mohammed Doumbia, Juuso Aalto, Filipe Mello (39. Simon Sid, 79. Joel Apkini), Sakpa Kouame (55. Jems Geffrard); Felix De Bona.