EIF levde farligt men tog ny seger

Viktig. Hanson Boakai gjorde två av EIF:s mål på lördagen. De återstående hemmamålen signerades av Akseli Ollila. Bild: Jesper Sundström

Ekenäs IF gjorde lördagens hemmamatch mot AC Kajaani onödigt spännande. EIF ledde med tre mål i den 70:e minuten men när matchen var över hade EIF:s ledning reducerats till ett mål.

Gästande AC Kajaani började piggt och skapade två chanser, men båda gångerna gick skotten klart förbi. Efter det tog EIF över händelserna och i den femte minuten stod det 1–0 på tavlan. Målet gjordes av Hanson Boakai. Några minuter senare höll sig samme man framme igen. Den här gången avslutade Boakai ett snyggt anfall och ställningen var 2–0.

EIF:s dominans fortsatte efter målet och Kajaani hade svårt att hänga med. Akseli Ollila förde upp EIF i 3–0 med en kvart kvar av första halvleken. Före halvleken var över hade gästerna reducerat på straff genom Alberto Torres Ramirez.

– Vi sov i 30 minuter och motståndarna gjorde några enkla mål. Killarna fattade fel beslut i vissa situationer men jag tar inte bort någonting från EIF:s prestation, säger Kajaanis tränare Mika Lumijärvi.

Kajaani bjöds in i matchen

Till att börja med hände det inte särskilt mycket i andra halvleken. EIF bevakade ledningen utan problem och när Ollila gjorde 4–1 på straff med ungefär 20 minuter kvar att spela kändes matchen avgjord. Men två snabba mål av gästernas Willy Stephanus och Cristian Lasso gjorde att de avslutande minuterna hade potential att bli spännande.

– Vi gjorde en bra första halvlek men i andra släppte vi in två onödiga mål. Trots det klarade vi av att bevaka ledningen till slut även om Kajaani hade några anfall, säger EIF:s tränare Gabriel Garcia Xatart.

I slutet av matchen radade gästerna upp flera hörnor utan att göra mål. När domaren visslade för sista gången kunde EIF andas ut – den åttonde raka matchen utan förlust var ett faktum.

– Det är svårt att säga vad som hände. Vi ledde både med 3–0 och med 4–1 och Kajaani kom tillbaka. Kanske lättade vi för mycket på gasen? Samtidigt måste alla jobba hårt och inte släppa in motståndarna i matchen, säger EIF:s lagkapten Jacob Bushue.

Tillfällig serieledning?

EIF:s seger betydde att laget nu har 31 poäng efter 16 spelade matcher. Som kuriositet kan nämnas att EIF aldrig har tagit flera än 31 poäng på en säsong under sina år i division 1. Utöver att EIF ångar på mot ett nytt poängrekord så leder laget också serien. Men man måste komma ihåg att HIFK på andra plats har två matcher mindre spelade än EIF. Helsingforslaget har 28 poäng och är i elden följande gång på måndag kväll.

Oberoende av det så har EIF ett bra utgångsläge med tanke på hösten. Seriesegraren stiger direkt till ligan medan tvåan får kvala mot ligans nästjumbo.

– Vi har visat att vi är ett bra lag och vi går för att vinna serien, säger Bushue.

Han gör sin första säsong i EIF och hittills har Bushue övertygat. Ett bra exempel på det är att han har varit lagkapten när Johan Estlander inte har spelat. Men samtidigt kan listan på EIF-spelare som har gjort bra ifrån sig göras hur lång som helst.

– Se bara på en kille som Akseli Ollila. Han är 18 år gammal men spelar som om han skulle vara 24–25. Vi har ett bra lag i år och vi jobbar verkligen hårt. Jag tror att många skulle bli överraskade om de såg hur hårda träningar vi har, tränaren skall verkligen ha en eloge, säger Jacob Bushue.

EIF–AC Kajaani 4–3 (3–1)

EIF: Jonathan Jäntti; William Lindqvist, Ulrich Meleke, Chakib Hocine, Ville Sevón; Atte Sihvonen, Riku Selander, Jacob Bushue; Hanson Boakai (68. Mosawer Ahadi), Akseli Ollila (88. Joel Akpini) , Hans-Emil Honkasalo (45. Vili Nyström)