EIF kryssade mot decimerat Haka

EIF nådde inte fram. Trots ett stort bollinnehav så lyckades inte EIF och Johan Estlander göra mål. Bild: Jesper Sundström

Trots att EIF fick spela med en man mera mot FC Haka under stora delar av andra halvleken blev det inte mål. Division 1-matchen i Ekenäs slutade 0–0.

För en tid sedan tog sig EIF till cupsemifinal på Hakas bekostnad och nu var Valkeakoskilaget tillbaka i Ekenäs. Lagen bjöd inte på mycket till att börja med och matchen första chans gick till Haka. I den 20:e minuten nickade Ville Sevón bollen och tanken var att den skulle nå målvakten Jonathan Jäntti, men passningen blev för kort.

Hakas Jean Fridolin Ngabde bröt passningen, lyfte bollen över Jäntti och träffade ribban. Till EIF:s stora glädje gick inte bollen i mål.

Det syntes att EIF saknade avstängde Jacob Bushue på det centrala mittfältet men efterhand hittade hemmalaget en fungerande melodi på mittfältet. Det ledde till en bra sekvens under de avslutande minuterna och då höll EIF mycket boll på offensiv planhalva. Laget fick också i väg några inlägg men riktigt farligt blev det inte.

Etchu Tabe hade en möjlighet men han kalibrerade inte skottet rätt och bollen var inte i närheten av att träffa målet.

– Vi hade svårt att hitta ytor och att skapa farliga chanser. Det blev bättre ju längre matchen led men samtidigt är Haka ett svårt lag att möta, säger EIF:s tränare Gabriel Garcia Xatart.

Solklar utvisning

I början av andra halvleken fick Haka en spelare utvisad. Gerlad Bens agerande för att syna det röda kortet kan utan problem klassas som ett av de dummaste på länge i Ekenäs. EIF:s Viktor Limnell täckte bollen för att få ett inkast och det gillade inte Ben. Han slog Limnell bakifrån och domaren gjorde det enda rätta som visade ut Hakas spelare.

– Jag stod bredvid när det hände så jag såg situationen perfekt. EIF:s spelare backade in i vår spelare som svarade med att knuffa omkull motståndaren. Mera än så var det inte, säger Hakas tränare Keith Armstrong.

För Hakas del var det andra matchen i rad som laget fick en spelare utvisad.

– Jämfört med senast så spelade vi bättre med en man mindre. Men vi hade förstås fått öva på det inför i dag, säger Armstrong.

Chansfattigt

EIF fick alltså spela med en man mera under nästan hela andra halvleken. Trots ett klart bollinnehav hade EIF svårt at skapa farliga målchanser, men samtidigt bjöd inte Haka på mycket utrymme. Gästerna backade hemåt, stängde luckorna och höll ihop laget. Någonting som gjorde det svårt för EIF.

– Haka flyttade ner sina spelare och det var rätt av dem att göra så. Vi lyckades inte skapa farliga chanser men det här var också första gången i år som vi fick spela med en man mera. Det är inte alltid så enkelt att göra det, säger EIF:s lagkapten Johan Estlander.

När domaren blåste i sin visselpipa för sista gången stod det 0–0 på tavlan. Ett resultat som EIF-lägret inte var tillfreds med.

– Vi spelade 0–0 mot ett bra lag men just nu känns det som två tappade poäng. Kanske är vi nöjdare med den här poängen om några veckor, säger Garcia Xatart.

Armstrong verkade däremot vara rätt nöjd med ett oavgjort resultat.

– Det är inte roligt att möta EIF för det är en svår motståndare som utnyttjar sina styrkor.

Fagerström startade

Inför den här säsongen böt Karisbördige John Fagerström klubb. I fjol spelade han med BK-46 i division 2, nu håller han till i Haka. På söndagskvällen kom han för andra gången till Ekenäs med sitt nya lag.

– Jag hade sett fram emot att möta EIF och vi visste att det skulle bli en tuff match i dag, säger han.

Positiv målvaktsnyhet

Efter matchen berättade EIF:s manager Peter Haglund att laget har fått en positiv nyhet. Målvakten Mehdi El Moutacim som EIF trodde att skulle missa fem månader på grund av skada är tillbaka om tre veckor.

– Hans knä har opererats men i samband med det visade det sig att situationen var bättre än vad vi trodde. Men så länge han är borta så tar vi en match i taget beträffande målvaktssituationen, säger Haglund.

På söndagen stod Jonathan Jäntti i målet medan målvaktstränaren Oscar Forsström var reserv.

EIF-FC Haka 0–0 (0–0)

EIF: Jonathan Jäntti; Viktor Limnell, Ulrich Meleke (88. Hanson Boakai), Chakib Hocine, Ville Sevón; Riku Selander, Atte Sihvonen, Johan Estlander (74. Boubacar Kinda); Felix De Bona, Etchu Tabe, Hans-Emil Honkasalo

Mer läsning