EIF-damer startar på ny serienivå

– Kom ihåg att fokusera på precisionen, inte på styrkan, hörs tränaren Marco Werner ropa när Ekenäs IF:s damlag förbereder sig för den kommande säsongen i fotbollens division 3.

Efter en paus på några år återvände Ekenäs IF:s damlag i fotboll i fjol till seriespelet och på vilket sätt man gjorde det sedan. Det unga laget tågade mera eller mindre utan problem genom division 4 och steg till division 3.

– I år blir det förstås tuffare, men samtidigt vet vi att vi har ett lag som kan spela på en bra nivå. Har vi alla spelare med har vi nog alla chanser, säger Marco Werner som tränade laget också i fjol.

Samtidigt är det förstås ett steg in i det okända. Man möter nya lag på en högre serienivå än tidigare.

– Än så länge vet vi inget om våra motståndare, men så mycket tävlingsmänniska är jag att jag går in för alla matcher för att vinna dem. Efter några omgångar vet vi sedan säkert mera, säger Werner.

En riktigt dålig nyhet …

På spelarsidan har EIF i stort sett samma lag som i fjol. Ett riktigt tungt avbräck var dock Ida Adamssons knäskada.

– Hon drog på sig den i en handbollsmatch och det var oturligt. Fotbollssäsongen är över för hennes del innan den ens började, säger Marco Werner besviket.

Och man förstår Werners besvikelse. I fjol var Ida Adamsson tongivande i laget – med sitt spelsinne och teknik var hon lagets nyckelpelare i offensiven, men tog också ett stort defensivt ansvar.

– Mest synd är det förstås om henne själv, framför allt som hon satsar så hårt på sin fotboll, men visst lämnar hon också en stor lucka i laget efter sig, säger Werner.

… men också några bra

Samtidigt har EIF också sett om sitt lag då man från NuPS i Nummela fått två spelare som ingår i olika juniorlandslag. Både Ria Karjalainen och Noora Renström kommer rimligtvis att göra stor nytta för laget.

– Det är två mycket duktiga spelare och vi har ett samarbete med NuPS som har ett bra juniorlag. Om det behövs kan vi låna andra spelare också, men det får ändå inte bli för många spelare utifrån. Vi har ju våra egna spelare också.

Därtill har EIF ett samarbete med Kimito SF som i år nöjer sig med spel i division 5. Därifrån får man tre förstärkningar i form av Janina Broman, Josefin Ginlund och Jennifer Launokorpi.

– Förstås behöver vi spelare som har rutin. En utmaning har hela tiden varit att vi har ont om spelare på träningarna, inte minst i veckorna, men förhoppningsvis blir det bättre, säger Werner.

Lovande

Oberoende kommer EIF till spel med ett intressant lag. Redan i fjol gjorde man flera fina matcher och i vintras tog man i en träningsmatch en fin 3–1-seger över NJS från Nurmijärvi som i fjol kvalade för division 1.

– I den matchen fungerade vårt spel som en dröm, också NJS:s tränare var imponerad efteråt. Samtidigt hade vi ju med Ida vilket säkert påverkade en del.

Å andra sidan spelade EIF för en vecka sedan en träningsturnering i Pemar. Mot division 2-motstånd blev det en seger, en oavgjord match och en förlust.

– Det såg ganska stabilt ut och vi har nog satsat på att spela träningsmatcher mot tufft motstånd.

Spelande lag

I träningen har EIF satsat mycket på teknik och bollinnehav. Redan i fjol malde man ner sina motståndare och visst har man goda chanser till det i år också.

– Jag har en klar bild om hur vi skall spela och som tränare är det tacksamt att jobba med damer, de lyssnar och följer direktiven, ibland till och med väl bokstavligt, säger Werner.

Samtidigt har EIF rutinerade spelare som Jenny Sundblom, Josefine Sundqvist och Mimmi Björklund som också var med i EIF:s förra damlag. Också målvakten Jenni Möller lär bli nog så viktig.

– Hon har under vintern koncentrerat sig på ishockey och inte tränat med oss, men det visste vi om från början, säger Werner.

Seriestart på fredag

I division 3, zon 1 deltar nu tolv lag. Man spelar en dubbel serie och därefter går man vidare.

– Vi försöker som sagt vinna varje match och nog har vi ju visioner på längre sikt också. Den stora utmaningen blir att hålla ihop laget i framtiden, det blir inte lätt.

Serien inleds på fredag med en hemmamatch mot MPS. Helsingforslaget är intressant, inte minst eftersom EIF:s förra tränare Roosa Lappi-Seppälä och försvarslås Jenni Virranvuo båda ingår i MPS:s trupp.

– Vi kommer litet decimerade till spel ännu, vilket är lite synd. Men oberoende skall det bli spännande, säger Marco Werner.

EIF 2018

Truppen: Julia Andström, Mimmi Björklund, Janina Broman, Josefin Ginlund, Felicia Gröning, Carmela Grönqvist, Jill Illman, Znar Ismaelsson, Ria Karjalainen, Hanna Kultanen, Jenna Laukkanen, Jennifer Launokorpi, Desiree Lindholm, Emma Lindroos, Rebecka Mannström, Jenni Möller, Patricia Raearo, Noora Renström, Kyllike Soomets, Jenny Sundblom, Josefine Sundqvist, Emilia Werner, Emma Westerdahl, Ida Westerlund.

Division 3:

EIF, FC Espoo/2, FCFJ, Gnistan, HIFK/SM, HPS/2, JäPS, JäPS/United, Kopse, Kasiysi/Hiki, MPS, Team Vanpa.