Egna favoriter genom bilder och berättelser

Hangö bildkonstnärer satsar på en lite annorlunda utställning. Här visar konstnärerna upp sina egna favorittavlor.

Utställning: Egna favoriter Plats: Hangö stadshusgalleri Tid: 9.3–20.3

Hangö bildkonstnärer har kännetecknas av stor produktivitet under årens lopp. Den här våren bjuder man galleribesökarna på en utställning som har ett lite annorlunda grepp.

I stället för nya målningar har olika konstnärer fått välja ut en eller ett par favoriter. Det kan handla om målningar som de själva gjort under årens lopp, alternativt tavlor och bilder som på annat sätt kommit i deras ägo och blivit kära blickfång i det egna hemmet.

De flesta av tavlorna har en liten följetext där man kan få veta något om bildernas historia och ursprung. Helheten förmedlar en känsla av nostalgi och de tillhörande berättelserna kan hjälpa till att frammana minnesbilder från besökarnas egna "bildgallerier".

Minnet från Koverhar

Här finns till exempel en välgjord tavla (Väsynyt näyttelijä) av konstnären Heikki Kukkonen som fick sin början i Marbella 1985 i Finska konstsällskapet ateljéhus. En utfärd till en droppstensgrotta gav upphov till denna tavla i pastell, föreställande en människogestalt och därtill även hela tre separata utställningshelheter.

En stor tavla av Pekka Vehviläinen väcker också intresse och säkert många känslor. Redan i slutet av 1980-talet gjorde konstnären sina första bilder med motiv från Koverhars fabriksområde. Några av dem kom senare att visas upp på utställningar, medan andra köptes upp av fabriken för att placeras i olika representationsutrymmen.

I dag ser konstnären spår av den egna konstnärliga utvecklingen i verken, samtidigt som tavlorna hedrar fabriken, för att inte glömma alla dessa människor som offrade sina bästa år och sin hälsa på att bygga upp en konkurrenskraftig fabriksverksamhet.

En annan välgjord tavla är Mimmi Eirtovaaras MR.S som kom till närmast av en slump och nästan födde sig självt. Är det så här enkelt att vara konstnär? tänkte hon då. Kort därefter fick hon revidera tanken. Den lätta tillkomsten var närmast en engångsföreteelse som följdes av mycket hårt och även ibland mödosamt konstnärsarbete.