EGF ordnade nyttig inkörsport

I torsdags arrangerade Ekenäs gymnastikförening en tävling för 30 av de egna juniorerna. På det sättet ville föreningen ge gymnasterna en bild av hur en tävling går till.

Ekenäs gymnastikförening ordnade i torsdags en intern tävling för sin tävlingsgrupp. Någonting som betydde att 30 juniorer gjorde sitt bästa framför en publik på ungefär 50 åskådare i Ekenäs högstadium. Deltagarna var indelade i två grupper, de yngre och de äldre.

Frida Lindqvist är tränare i EGF, men i torsdags fungerade hon också som domare och tävlingsledare. Den förra uppgiften delade hon tillsammans med systern Sofia.

– Vi har 32 juniorer i vår tävlingsgrupp och 30 deltog i dag. Av dem har drygt tio stycken tävlat tidigare, men för de övriga var det här den första tävlingen, säger Frida Lindqvist

Sammanlagt har föreningen flera juniorer än så. Lindqvist berättar att det handlar om cirka 160 juniorer. EGF:s vice ordförande Linda Fredriksson flikar in att läget är bra i föreningen. Det finns flera träningsgrupper och antalet har ökat under de senaste åren.

Däremot är det en utmaning att alltid vara tvungen att plocka bort sitt breda sortiment av utrustning.

– Det skulle vara enklare om vi hade en egen hall att hålla till i, då hade vi inte alltid behövt plocka bort allting. Till exempel vår stora airtrackmatta, som alltid måste fyllas med luft innan träningen och tömmas efteråt, slits mycket när vi flyttar på den. Vi kan inte heller använda alla redskap.

Länge sedan sist

En halvtimme innan tävlingen skall köra i gång är uppvärmningen i full gång. I ett hörn av salen har Lindqvist fullt upp med att fixa håret åt några deltagare, medan en annan grupp finslipar på de sista detaljerna.

Dessutom har publiken bänkat sig och när alla juniorer en stund senare marschera in för att presenteras duggar applåderna tätt. Det är det verkligen inget fel på, Lindqvist gissar att det är 12–13 år sedan EGF senast ordnade en motsvarande tävling.

– Jag minns det bra för jag var en av deltagarna. För oss som är med i Finlands svenska gymnastikförbund ordnas det två tävlingar per år, så det handlar inte om många chanser.

Med tanke på det är det välkommet att EGF ger juniorerna möjlighet att tävla på hemmaplan. Dessutom kan säkert den bekanta miljön påverka många på ett positivt sätt, det kan vara nervöst att åka i väg för att tävla på en annan ort.

– Juniorerna har varit mycket förväntansfulla och verkligen sett fram emot det här. I dag tävlar vi i fyra olika grenar, barr, matta, räcke och hopp, säger Lindqvist.

Till slut var det Elin Enberg som vann den yngre klassen med 35,5 poäng. Bella Stenroos blev andra och Frida Sjöblom var tredje. Bland de äldre var Emmi Himmelroos bäst med 36 poäng, hon följdes av Zinjar Ismaelsson och Yasmina Jaidi.

Många frågor

I och med att det är första gången som många av juniorerna tävlar fanns det också en del praktiska frågor. Frida Lindqvist berättar att många av spörsmålen handlade om bedömningen av utförandet.

– Framför allt har de varit intresserade av att veta vad som ger minuspoäng. Men det viktiga i dag är att alla skall få en bild av vad det går ut på, så vi har sagt att de inte skall tänka så mycket på poängen.

Även om tävlingen endast riktar sig till EGF så är tillvägagångssättet detsamma som på vilken tävling som helst. Men det finns några rent praktiska undantag beträffande de olika grenarna. Lindqvist berättar att ingen av deltagarna officiellt tävlar på låg barr men det är ändå möjligt att göra det i dag.

Deltagarna är ungefär 9–14 år gamla och en stor del av dem tränar drygt tre och en halv timme per vecka. Men om det däremot finns en perfekt ålder för att börja tävla är svårt att säga.

– Man skall nog börja så tidigt som möjligt, säger Lindqvist.