Egen dag för hem och skolor

Klippte. Sjundeklassaren i Karis högstadieskola, Linus Wiklund, designade bollplankets målning i våras. Vid invigningen på Hem och skola-dagen fick han äran att klippa bandet. Bild:

Den riksomfattande Hem och skola-dagen firas varje år den sista fredagen i september. I år var det den 28 september, men man kan fira senare – som den här veckan, det gör man vid Ekenäs högstadieskola.

Sammanlagt 1 200 olika skolor och läroinrättningar runtom i landet firar Hem och skola-dagen i år, bland annat Katarinaskolan i Karis som firade på den "rätta dagen" i fredags. Dagen firas förutom i grundskolor också i förskolor, daghem och gymnasier.

Samarbetet mellan hemmet och skolan har fått en allt starkare ställning i de nya läroplanerna. Därför ska läroanstalterna bygga upp ett fungerande samarbete med vårdnadshavarna. Detsamma gäller för småbarnspedagogiken.

Invigde bollplank

Samarbetet mellan hem och skola var en sak som man också tog fasta på i Katarinaskolan på Hem och skola-dagen.

Man passade nämligen på att inviga ett bollplank som designats av en tidigare elev, Linus Wiklund, som numera går i sjunde klass i Karis högstadieskola. Kopplingen till Hem och skola är att föreningen bekostat bollplankets konstruktion.

– Planket har designats av Linus och förverkligats och målats på tillvalskursen Konstnären under läraren Ida Ehrstedts och konstnären Peta von Karis ledning, säger Katarinaskolans tf rektor Tove von Schantz.

Konstkursen igen, den är en del av Svenska kulturfondens Kultur i skolan-satsning och den genomfördes i samarbete med Billnäs skola.

Linus Wiklund och klasskompisen Jasper Löfberg hade bägge bjudits in och deltog i invigningsceremonin.

– Det känns trevligt, säger Linus Wiklund.

Jasper Löfberg håller med och hoppas att planket är i flitig användning.

I våras då planket planerades fanns vissa kriterier som skulle uppfyllas – bland annat skulle tre mål målas på planket:

– Ett för innebandy, ett för handboll och ett för fotboll. En figur skulle agera målvakt och täcka en del av alla målen. I ett skede funderade vi på en ballong, men det blev Linus bläckfisk som blev målvakt, säger Ida Ehrstedt.

– Dessutom skulle bollplanket vara färggrant, säger Peta von Karis, alias Petri Horttana.

Färgerna man använt är vanliga utomhusfärger, berättar han och de har donerats av en lokal järnhandel.

Nöjda föräldrar

Hanna Al-Gburi och Noora Nylund har två barn var i Katarinaskolan och hörde till de föräldrar som besökte skolan på Hem och skola-dagen. Bägge tycker det är bra att dagar som denna ordnas.

– Jag ville komma och se hur de har i skolan, säger Hanna Al-Gburi.

Båda är nöjda med samarbetet mellan hem och skola, liksom med föreningen Hem och skola.

– Föreningen kan ofta ge skolan en extra guldkant, säger Noora Nylund.

Det kan utöver grejer till skolgården vara teaterbesök.

– Det kan finnas elever som inte någonsin kunde åka på teater annars.

Fixat gården

Rektor Tove von Schantz har jobbat i skolan i tjugo år och kan med det perspektivet hålla med om att samarbetet är viktigt. Just med skolgården har man jobbat mycket tillsammans, skolan och föräldrarna. Också läraren i gymnastik och slöjd, Henrik Lagerbohm, som i många år var lärarrepresentant i föreningens styrelse, lyfter fram skolgården och allt fint man tillsammans åstadkommit där.

– Föreningen har varit ytterst engagerad de senaste åren, säger han.

Under de två år som skolgårdsprojektet pågått har bland annat ett riktigt trist hörn förvandlats till ett ställe med planteringar och ställningar, som gjort för kurragömmalek, beskriver han.

– Tack vare föreningen har vi också fått ett lekotek på skolgården. Det är en byggnad där vi förvarar leksaker och redskap som eleverna kan låna med hjälp av ett lånekort, litet i stil med bibliotekskort.

Lekotekbyggnaden byggdes i samarbete med Axxells bygglinje och växterna till det trista hörnet på skolgården bistod en lokal plantskola med.

Hem och skolas regionala kontaktperson i Västnyland är Katja Långvik i Raseborg. Kyrkslätt hör till Mellannyland och kontaktpersonen här är Jenny Snellman.

Micaela Romantschuk är förbundets verksamhetsledare och verksam på byrån i Helsingfors.

Anders Adlercreutz från Kyrkslätt är ordförande i förbundsstyrelsen år 2018–2019.

Ulla Siimes är verksamhetsledare på den finska motsvarigheten till Hem och skola Suomen Vanhempainliitto,

Mer läsning