Efter semestern hägrar riksdagen

Nystart. Snart är det slut på Veronica Rehn-Kivis semesterdagar. I september börjar jobbet i riksdagen. Men lite sommar hinner hon med innan det. – Jag ska vara härpå stugan med barn och barnbarn, läsa och vara ute på havet. Och så ska jag börja se på en 600 sidor lång pappersbunt om social- och hälsovårdsreformen. Bild: Jannica Luoto

Ett telefonsamtal förändrade allt. När hon lade på luren hade Veronica Rehn-Kivi gått från kommunalpolitiker till riksdagsledamot.

Det är ingen vanlig timmerstuga som tornar upp sig i slutet av den lilla grusvägen i Porkala. Vinklarna är fler och fönstren går nästan från golv till tak. Det syns att det bor en arkitekt här i Hila.

– Här har jag spenderat alla somrar sedan jag var sex år, säger Veronica Rehn-Kivi.

Hon har själv ritat sin stuga, hit kommer hon så ofta hon kan för att slappna av och ladda batterierna.

– Att göra ingenting är inget för mig. Jag plockar svamp och bär och krattar. På vintrarna skidar jag. Jag är inte en person som kan sitta still, säger Rehn-Kivi.

Oväntat besked

Det var här i trädgårdslandet hon fick ett samtal för några veckor sedan.

– Calle (Haglund) ringde och sa att han hade ett litet ärende. Han sa "i morgon lämnar jag in min avskedsansökan, och du blir riksdagsledamot från och med augusti".

– Det var ett omvälvande besked.

Den första reaktionen var att hon tyckte det var synd att han lämnar riksdagen. Därefter följde insikten att hon måste lämna jobbet som arkitekt och byggnadstillsynschef i Esbo, ett jobb som hon trivs med. Samtidigt blev hon väldigt glad över få chansen. Något tvivel om att tacka ja fanns aldrig.

– Jag hade satt den rikspolitiska växeln på fritt när jag redan ställt upp två gånger och inte kommit in. Men nu är det bara att sätta i en ny växel.

20 år i kommunalpolitik

Politiken har länge funnits med i bilden. Redan som ung diskuterade hon politik och samhälle vid matbordet med familjen. Både hennes mostrar och mamma, Elisabeth Rehn, har varit aktiva politiker.

– Där lärde jag mig att ta ställning, men kommunalpolitiken kom senare, säger Rehn-Kivi.

För tjugo år sedan ställde hon upp i sitt första kommunalval i Grankulla, och har sedan dess suttit i fullmäktige, där hon nu är ordförande. Att kombinera rikspolitik med kommunalpolitik ser hon som ett vinnande koncept eftersom man då ser vad som är på gång på gräsrotsnivå. Att ha fullspäckade veckor är inget hon är ovan vid.

– Ända sedan min yngsta son, som nu är 26, började skolan har jag i och med politiken varit borta på kvällarna. Barnen sa ibland "oj är mamma hemma" om jag inte var borta, säger Rehn-Kivi.

Att det var just SFP som hon valde föll sig naturligt. Men hon har en klar åsikt i hur partiet borde utvecklas.

– Det kunde vara mindre av ett språkparti och mer ett liberalt allmänparti, även om vi fortsättningsvis ska se till att bevaka och bevara svenskans ställning, säger Rehn-Kivi.

Vill jobba för jämställdhet

I slutet av augusti diskuterar svenska riksdagsgruppen fördelningen av partiets utskottsplatser. Än kan hon bara spekulera kring vilket hennes uppdrag blir.

I sitt arbete har Rehn-Kivi jobbat mycket med arbetslivsfrågor. Det skulle hon gärna fortsätta med i arbetslivs- och jämställdhetsutskottet. Just jämställdhet är viktigt för henne. Samtidigt som kvinnans euro är 80 cent har Rehn-Kivi i sitt yrkes- och politiska liv märkt att kvinnor måste kämpa mer än männen.

– Många säger att Finland är jämställt. Det är det inte, det kommer alltid något glastak emot. Som kvinna avbryts du ofta, och om du säger din åsikt kan det hända att ingen säger något, men några minuter senare säger en man samma sak, och då är det plötsligt en jättebra idé, säger Rehn-Kivi.

Hon har ofta varit den enda kvinnan i olika sammanhang.

– Ibland har de presenterat männen och deras titlar, när det blivit min tur har de sagt "och så måste vi förstås ha med någon av det vackrare könet" då jag varit där som byggnadstillsynschef, säger Rehn-Kivi.

Brinner för miljö, vård och omsorg

I riksdagen räds hon en plats i social- och hälsovårdsutskottet. Det är inte främst utmaningen som känns skrämmande. Rehn-Kivi har länge varit emot social- och hälsovårdsreformen eftersom hon anser att den påverkar närdemokratin negativt. Att sitta i utskottet som ansvarar för genomförandet kan bli påfrestande eftersom hon tror att mycket redan är avgjort. Samtidigt lockar utskottet och dess utmaningar henne.

– Det är mycket som faller mellan stolarna i social- och hälsovårdsreformen, som vart äldrevården och familjerådgivningen hör? Den borde vara på socialsidan på kommunerna, men det är kanske för sent att ändra, säger Rehn-Kivi.

Egentligen skulle hon vilja sitta i miljöutskottet. Hon har sett hur böljande landskap försvinner när vi är tvungna att bygga tätare. Hon vill försöka bevara våra kulturlandskap, som små vägar och områden med gamla små hus. Men hon vågar inte hoppas på att hon placeras i miljöutskottet, för där sitter en annan nyländsk SFP-arkitekt; Anders Adlercreutz.

– Det är lite roligt att vi nu är två arkitekter från Kyrkslätt.

Vattnet vid stugan i Kyrkslätt är grumligt. Det som i går var klart vatten har över natten förvandlats till en grön gröt av alger.

– Vi måste värna om miljön, säger Rehn-Kivi och tittar ut mot viken.

Riksdagsledamot från och med augusti. Efterträder Carl-Haglund som ville bli befriad från uppdraget.

Mer läsning