Effektivare allt är nya ordförandes recept

Ny boss. Teuvo Tuominen har tagit över spakarna i Ekenäs Tennisklubb. Bild: Simon Karlsson

I februari skedde ett tronskifte i Ekenäs Tennisklubb då Teuvo Tuominen tog över spakarna. Bara drygt två månader in i rollen har han redan effektiverat en hel del.

Det var en bekant i tennisklubbens styrelse som frågade Teuvo Tuominen om han kunde tänka sig ta över rodret i ETK. Han tog det med glädje och har nu suttit på sin post i dryga två månader. Hans arbete har redan burit frukt.

– Det ska bli, och har redan blivit, enklare att spela tennis. Bokningar, till exempel. Ville du boka tid förr var du tvungen att komma ner till banorna, kolla listorna och betala i kassan. Nu går bokandet via våra webbsidor, säger Tuominen.

Även prissättningen har fått sig en rejäl och välkommen uppdatering. Tidigare fanns det hela åtta olika priser för bokandet av banor, nu bara ett. Även säsongskortet var intrasslat i en härva av priser – som bestämdes av om du var medlem eller inte, och om du var från Ekenäs eller inte – som nu är ett pris.

En annan uppdatering är att Tuominen beställt en kortmaskin till kassan, så att betalningar också ska gå lättare och effektivare.

Gott och proffsigt intryck

Den inledande tiden i ledningen av ETK har gjort ett gott intryck på Tuominen.

– Allting är positivt. Här finns bra folk, de är trevliga människor. Alla verkar hajpade för att föra föreningen framåt.

På ett rent sportsligt plan kommer Tuominen inte att gå fram för snabbt, men några nya element kommer att synas redan i sommar.

– Vi ska köra med fler tenniskliniker där du tränar bara en sak, till exempel backhand, under en session.

– Vi vill också satsa på mer social tennis, som tenniskvällar där man kan träffa folk i tennisens tecken, säger Tuominen.

Han vill också samarbete mera med de närbelägna skolorna. Några större förändringar i den årliga, öppna tennisturneringen är inte i planerna, och vad gäller bemanningen på tränarsidan är Tuominen mycket positiv.

– Vi har sex utbildade tränare i klubben, utöver Peter Helenius. Så kunnandet är det inte fel på.

Jubileumsåret gläder

I Teuvo Tuominen har ETK fått en ordförande som är en outsider – bokstavligt talat. Han är uppvuxen i Sverige och bor sedan snart ett decennium i Finland, närmare bestämt i Esbo. Men Raseborg är välbekant genom stuglivet. Tidigare hade Tuominen stuga i Pojo, nu i Österby.

ETK är för honom en viktig förening i finländsk tennis.

– Föreningen fyller 70 år i år och är en anrik klubb. En känd klubb är den också, ta bara Ekenäs Tennis-turneringen – jag tror det är svårt att hitta en spelare i Finland som inte hört om ETK.

Jubileet firas bland annat med fest i september.

– Vi har tänkt fixa tennisbollar med ett speciellt tryck för jubileet.

Innan dess finns det tid för mycket tennis. När banorna i Ekenäs öppnar är en annan femma, men nu när vädret blivit bra kommer det nog ske snart.

Mer läsning