Är din klass expert på återvinning? Tävla och vinn pengar till klasskassan

Återvinningsexperterna är en tävling om avfall och sortering riktad till fjärdeklassister, som Rosk’n Roll nu ordnar för fjärde gången. Tävlingen är öppen för alla elever i grundskolans 4. klass inom östra och västra Nyland.

I västra Nylands finaltävling år 2019 funderade laget från Sjundeå svenska skola hur avfallen ska sorteras.
VN
08.10.2020 10:00
Tävlingens mål är att öka elevernas miljömedvetenhet och utmana eleverna att fundera på sina egna val och konsumtionsvanor.
– Vi vill med hjälp av tävlingen introducera dessa viktiga och aktuella teman för skoleleverna. Tävlingen har i år förnyats en del och tävlingstiden har förlängts för att det ska vara så lätt som möjligt för klasserna att delta, säger Rosk’n Rolls miljöutbildare Linnea Skogberg.
Tävlingens uttagningsskede består av en lektion som hålls av Rosk’n Rolls avfallsrådgivare som avslutas med att eleverna får testa sina kunskaper om avfall i form av en frågesport. Eleverna har på förhand kunnat förbereda sig inför tävlingen genom att bekanta sig med Rosk’n Rolls material för miljöfostran i broschyren Otto och Ronja återvinner.
– För tillfället kan vi på grund av coronasituationen inte besöka skolorna, därför har vi gjort en videoversion av lektionen. I vissa fall kan även en distanslektion ordnas. Det är ingen brådska att delta i tävlingen eftersom uttagningen är öppen till slutet av mars nästa år. Närundervisning kan ordnas ifall epidemisituationen lugnar sig.

Vinn 500 euro

Nästa vår ordnas finaltävlingarna på Munka avfallscentral i Lojo och Domargårds avfallscentral i Borgå. Vidare till finalerna kommer de fem lag som har flest poäng i båda områdena.
– Vinnarlaget i båda finaltävlingarna får som pris 500 euro till klassens kassa. Dessutom får alla elever som kommer vidare till finaltävlingen spendera en rolig förmiddag på avfallscentralen, säger Skogberg.
– Vi har fått positiv respons om tävlingen av deltagare tidigare år. Vi hoppas förstås att så många lärare i fjärdeklassen som möjligt också i år anmäler sin klass med i tävlingen.
Uttagningen är öppen 1.10.2020–31.3.2021. Läraren kan anmäla sin klass med i tävlingen på adressen neuvonta@rosknroll.fi. Tilläggsinformation om tävlingen fås på samma adress eller på Rosk’n Rolls webbsida