"Det är okej att ha roligt med vänner" – vi måste unna oss gott för att orka hjälpa andra

Hjälpinsatser för Ukraina duggar tätt och hjälpviljan är stor. I frivilligarbetet är det viktigt att inte glömma bort sig själv. – Den klassiska devisen om att sätta syremasken på dig själv först vid en nödsituation i ett flygplan gäller också här, säger Mikaela Albäck från Ingå.

Mikaela Albäck ville bli mental tränare för att förstå människor och kunna hjälpa dem att utvecklas. Nu kommer yrkeskunskapen väl till pass i mötet med ukrainska flyktingar.
05.04.2022 09:27 UPPDATERAD 05.04.2022 10:35
"Nu måste vi göra något."
Det var budskapet en av Mikaela Albäcks vänner kom med när Rysslands krig i Ukraina hade pågått i några dagar. Där började en hjälpinsats som ledde till att en busslast med ukrainska flyktingar nådde tryggheten i Finland i början av mars och en förra veckan. Förnödenheter samlades in, byråkratin reddes ut och frivilliga utsågs. Albäck, som bland annat är utbildad mental tränare, var en av de frivilliga som åkte ner till Polen den första gången för att möta flyktingarna och föra hem dem.
– Det var mentalt tungt, jag var trött och spänd och visste inte vad vi skulle möta och om vi skulle kunna hjälpa. Men samtidigt gav det också så mycket, så det kompenserade det tunga.

ANDRA LÄSER