Byggde spångar till fågeltornet

Stigen till fågeltornet har fått en ansiktslyftning. En del av spångarna har varit ruttna och hala i flera år. Därför bytte Rudolf Karlsson ut dem på eget initiativ.

God gärning. Rudolf Karlsson var orolig för att någon skulle halka på de mossbeklädda och ruttna spångarna och bytte ut dem.
Fåglarna kvittrar och en vitsvanshjort står och äter i vassen där de splitternya lärkträdsspångarna tar slut. För att man ska kunna gå torrskodd till fågeltornet i Västerby finns spångar, men flera har varit ruttna och mosstäckta i många år.
– Mossan gjorde att de vara hala efter att det regnat. Jag tänkte det var bäst att få nya spångar innan någon halkar och bryter något, säger Rudolf Karlsson.
I vår har han byggt nya spångar.
Materialet till spångarna har Karlsson fått från staden. Han ringde skogsingenjör Carl-Johan Jansson.
– Jag ringde och frågade på skoj om han hade något hygge på gång.
Det hade Jansson. Han höll på att gallra lärkträd i Västerby. Lärkträd lämpar sig bra för spångar eftersom de håller länge utan att ruttna.
– Det är berömvärt på alla sätt att det finns folk som frivilligt fixar saker. Talkokrafter behövs för att få små detaljer gjorda, kommunen har inte tid att göra sådant, säger Jansson.

Byggde i egen takt

Jansson körde ut elva lärkträdsplankor till Västerby. Rudolf Karlsson, hans söner och några medlemmar i Österby pensionärsförening hjälpte Karlsson flytta de tjocka plankorna in i skogen. Sedan lade Karlsson ut spångarna på stigen och snickrade ihop dem.
– Det tog drygt en vecka. Jag höll på i min egen takt och tog ingen stress, säger Karlsson.
Sex tums-spikarna som håller spången är också donerade. En del av virket som stöder upp plankorna har Karlsson hittat på stranden och en del hade han hemma.
Alla plankor byttes inte ut, utan de gamla som ännu var i gott skick fick vara kvar. Några av de gamla spångarna satte han på marken där spången egentligen tar slut eftersom det brukar vara blött en bit efter spångens slut.
[article_image index="2"]

Började med en havsörn

Den gamla spången tror Karlsson byggdes samtidigt som fågeltornet någon gång på 80-talet. Man kan spana in en hel del fågelliv från tornet. Just nu ruvar både sång- och knölsvanar på sina bon i vassen och storskraken simmar omkring.
– Förr såg man mycket skäggdopping, men de har blivit färre. De verkar hålla till längre ut på stadsfjärden.
Senare i vår kan man se bland annat grönsångare, ärtsångare och stjärtmesar.
Rudolf Karlsson brukar gå ut till fågeltornet ungefär en gång i veckan får att titta på fåglar. Intresset började med en havsörn.
– Jag har sett samma havsörn häcka i sex år, men i år har jag inte sett den. Jag vet inte om den har flyttat eller om den mist sin partner.
Medan han spanade efter havsörnen spanade han också in andra fåglar.
– Inte känner jag till fåglar så jättebra. Det finns de som hör minsta lilla ljud och vet vad det är, men jag måste se fågeln för att känna igen den.
Österbys pensionärer har en naturgrupp som brukar åka till olika platser och kika på fåglar. En gång om året brukar de besöka tornet i Västerby.

Håller tornet i skick

Spångarna är inte det enda som Karlsson reparerat kring fågeltornet. I vintras frågade han om lov att fälla en del träd som lutade sig över stigen. Eftersom det är Natura-område är det inte vilka träd som helst som får fällas.
Och för tre eller fyra år sedan hade bräderna i räcket på fågeltornet förstörts.
– Jag gick till ett trävaruhus och frågade efter en donation och spikade fast dem på nytt, säger Karlsson.
Förr fanns det en informationstavla i tornet också, men det har försvunnit under vintern.
– Jag har också spikat fast underlag på bänken så det ska vara varmt att sitta här på våren, men det har också försvunnit. Allt försvinner härifrån, det måste vara hård blåst. Man får väl vara glad så länge tornet får stå kvar.
Karlsson granskar taket till fågeltornet kritiskt.
– Det borde få ny filt. Jag måste höra mig för om jag kan få någon donation.