2022 i västnyländska bilder - VN:s fotograf väljer sina favoriter

2022 är nästan slut och här sammanfattar VN:s fotograf Lina Enlund det senaste året i bilder. 

När Helena Juntunen får en paus från det hektiska livet som operastjärna kommer sommaroasen i Sjundeå väl till hands. "Jag tycker bilden förmedlar ett lugn och sommarvärme", säger fotografen Lina Enlund.
Jesper Sundströmjesper.sundstrom@vastranyland.fi
31.12.2022 12:03 UPPDATERAD 01.01.2023 09:25
Jag gillar kontrasten mellan det mörka och det ljusa, säger Lina Enlund om bilden på Emilia Nyberg som är tagen för en artikel om diskussionen om coronavirusvaccinering som gravid.  
Bilden på Johanna Backas vid Barckens udde har en väldigt rak komposition. Paraplyet bryter mönstret.   
"Det är inte svårt att relatera till Edisons min när han besöker hundfrisören". 
Kriget i Ukraina har påverkat hela världen och även Västnyland. Exempelvis tog Ingå emot ukrainska skolelever. Olexandra Mellnichuk var en av dem som tvingades lämna sitt hemland.
Under en vecka i april var Lappvik i händelsernas centrum när Greenpeace blockerade ett tåg med rysk kol. 
När jag fotograferar situationsbilder är jag sällan 100-procentigt nöjd med kompositionen, men i den här bilden tycker jag inramningen och tajmningen är perfekt.
Jag fångade när den unga bagaren Nicole Englund granskade sina bakverk med kritisk blick.
De matglada hönsen flockades runt Pieter-Jan Van Damme när han utfodrade dem. Jag gillar rörelsen i bilden.
Vännerna Axel Kajanti och Declan Cronin bygger en flotte på Skapis i Hangö. Det var ett intressant ljus som gav pastelliga färger, konstaterar Lina Enlund.
Marianne Tapper lever upp till sitt namn och har frimodigt rest runt ensam i världen. "Jag tycker bilden förmedlar frihetskänslan som husbilslivet innebär", säger Lina Enlund. 
Skogsvårdsingenjören Carl-Johan Jansson är fotograferad i sitt rätta element. "Ett väldigt klassiskt porträtt där man har ögonkontakt med objektet och ljuset faller bra."
"Att stiga in Håkan och Eric Roos uraffär är som att göra en tidsresa. Jag tycker om upprepningar i bilder och här ger mångfalden av klockor bilden mervärde."
Ekenäs höstmarknad återvände efter sin coronapaus. Bland annat Janica Ekholm och sonen Lucas Smolohurov rörde sig på marknadsområdet. "Jag tycker om bilder där det också händer saker i bakgrunden", säger fotografen.
”Reijo och Clarissa har stöd av varandra i den här bilden och också i sorgeprocessen över att ha förlorat sin dotter”, säger Lina Enlund.
I en intervju med VN framförde Daniel Österlund (t.v.) en önskan om att få träffa musikern Teddy Granroth och här får han göra det för första gången några dagar senare. "ABC-stationens parkering i Karis är ingen vacker fotomiljö, men tillför här en passande och genuin vardagskänsla", säger Lina Enlund. 
I höstas blev Västerbys rullskidbana färdig. Här är de unga idrottarna Anton Nyman och Isabelle Malmberg i strålkastarljuset med vackra höstfärger i bakgrunden. 
Jag gillar färgskalan och kompositionen i den här underjordiska bilden. Ergonomin var inte optimal när Fanny Fagerholm deltog i en utgrävning i Hangö. 
Nationaloperans spiraltrappa gav bilden på Kim Juntunen ett spännande djup.
I bilden på katten Felix läser jag in mänskliga känslor. Blänger han på mig med förakt eller filosoferar han över livets goda?

ANDRA LÄSER