Bokkalaset bara växer och växer

Digert som en roman av Tolstoj. Så kan man karaktärisera programmet under årets bokkalas i Ekenäs, som nu är större än någonsin.

Prinsessor. Sanna Manders Prinsessmålarboken används på en workshop på biblioteket under Bokkalaset i Ekenäs.
Mira Strandbergmira.strandberg@vastranyland.fi
26.10.2016 08:00 UPPDATERAD 26.10.2016 10:02
– Bokkalaset har vuxit, igen, och börjar nu redan på onsdagskvällen, den 9 november då Finlands svenska författarförening ordnar en författarkväll i Snåresalen, säger Raseborgs kultursekreterare Lotta Lerviks.
Temat Fred och krig behandlas ur flera litterära synvinklar under sex dagar, den 9–14 november. En av de intressantaste rubrikerna bär diskussionen mellan Märta Tikkanen och Ebba Witt-Brattström på fredagen. Författarna ska föra en dialog om temat Kärlekens saga och kris, utifrån Tikkanens Århundradets kärlekssaga och Witt-Brattströms Århundradets kärlekskrig.

Poesi, rytmer, ord

Fredagskvällen bjuder på ett annat slag av poesi då estradpoesitävlingen Poetry Slam kör i gång på hotel Sea Front.
– Hur kan man tävla i poesi? Det kan man inte. Och det är därför vi gör det, säger Melinda "Dizi" Lönnberg, som vann Poetry Slam-tävlingen på Bokkalaset 2014 och fungerar som ceremonimästare på årets tävling.
I Poetry Slam läser deltagarna upp en dikt som de själva skrivit (språket är fritt), och publiken fungerar som jury. Estradpoesi är ett sätt att lyfta fram poetiska talanger som kanske inte gör sig lika väl på papperet som på scenen.
– Att Bokkalaset igen agerar pärmar för scenpoesi är alldeles underbart. All poesi finns inte på papper, säger Lönnberg.
– Välkommen att uppleva och njuta av poesi, rytmer och ord!

Prinsessor välkomna

På lördagen firas för första gången barnens litteraturlördag med program på olika håll. I bokbussen vid torget blir det sagostunder med Lena Frölander-Ulf och Peter Sandström, och i biblioteket ordnas prinsessverkstad med författaren Sanna Mander mellan klockan 10 och 13. Där får barn färglägga prinsessor och tillverka sköldar med fredstema.
– I verkstaden används Manders Prinsessmålarboken med alternativa prinsessor. Här finns både hårda och mjuka varianter. Vi hoppas på att kunna göra prinsessor till fredssymboler, och uppmanar därför den som vill att klä ut sig till prinsessa, säger verksamhetsledare Pamela Andersson från Västnyländska kultursamfundet.
Barnens och de ungas bokkalas bjuder också på femtio författarbesök av tretton författare. Besöken går till alla svenska skolor i Raseborg under torsdag, fredag och måndag. Bland de litterära gästerna kan nämnas Sveriges första läsambassadör Johan Unenge och vår egen läsambassadör Katarina von Numers-Ekman. Även fredens öar är representerade genom Elspeth Randelin, skolbibliotekarien och läsinspiratören från Mariehamn.

Kriget i vår tid

Temat Fred och krig uppmärksammas också via flera kopplingar till flyktingskap och nya Raseborgare. Pjäsen Jalla jalla (se artikel intill) visas under Bokkalaset, och på Lärkkulla ordnas ett specialprogram för studerande från Lärkkulla och asylsökande från Mjölbolsta på fredag. Där talar svensk-syriske Arkan Asaad, som också uppträder på biblioteket på lördag under temat Frihet att välja.
Flyktingläget uppmärksammas också på Bittes bokbar på onsdagskvällen, då flyktingar från Raseborg bjuder på fredsmat medan lokala författarförmågor uppträder. Bokbarens popup-uppträdanden, mingel och musik fortsätter också under torsdags- och fredagskvällen på Hotel Sea Front.

Isländskt besök

Årets bokkalas får även nordiskt besök av det mera ovanliga slaget, i och med tre gäster från Island. Författarna Au∂ur Ava Ólafsdóttir och Eiríkur Örn Nor∂dahl får sällskap av konstnären Bjarki Bragason, som redan är känd för Ekenäspubliken genom sin utställning Thalatta – The Sea som visades i Villa Schildt i somras.
Även finsk-norska Sanna Sarromaa utökar den nordiska gästpaletten. Hon talar om temat Provokation som vapen på biblioteket på lördagen.
Bland de finländska författare som deltar kan nämnas Yrsa Stenius, Sanna Tahvanainen, Sirkka Turkka, Birgitta Boucht, Annika Luther och Sofia Torvalds.

ANDRA LÄSER