Västispodden: Val på kommande – och en ny burgare och en ny detaljplan

Det är första veckan i mars och vi känner våren i luften. Solen lyser och sommaren närmar sig. Västispoddens 110:e avsnitt rör sig bland annat i Stallörsparken i Ekenäs med avstickare till både Hangö och Ingå.

Den här veckan hör ni Johanna Lemström och Marina Holmberg i Västispoddens 110:e avsnitt.
03.03.2023 11:49 UPPDATERAD 03.03.2023 12:13
Västispoddens 110:e  avsnitt inleds med sol i sinne, det är vår i luften och snart är sommaren här. Till sommaren hör ju för många att strosa runt, exempelvis i Norra hamnen i Ekenäs. Om några år kan området runt hamnen och närliggande Stallörsparken se annorlunda ut och sjuda av ännu mer liv. En ny detaljplan för Stallörsparken och Norra hamnen godkändes av Raseborgs fullmäktige i måndags.
Men podden djupdyker först in i behovet av och planerna på en renovering av Ekenäs simhall:
– Simhallen i Ekenäs är redan 25 år. Därmed är den också i behov av en grundrenovering, säger Marina Holmberg.
Det finns 800 000 euro reserverat i Raseborgs budget för nästa år för simbassängernas betongkonstruktion. En grundrenovering beräknas kosta 5–6,5 miljoner.
– Än så länge finns inga beslut om renovering men det är en viktig fråga som måste avancera inom kort, säger Marina Holmberg.
Utöver Stallörsparkens nya detaljplan och simhallens renoveringsbehov tar vi också upp Raseborgs satsning på kollektivtrafik och Raseborgs Energis planer på en ny biovärmecentral. 
– Det kommunalt ägda bolaget ska bygga en biovärmecentral i Bäljars som de flesta Karisbor i framtiden kan få fjärrvärme ifrån. Deadline för allting är 2025, säger Johanna Lemström.
Från Hangö rapporterar vi om familjen Lilius; Det har snart gått tjugofem år sedan Carl-Gustav Lilius gick bort, men arbetet i hans stiftelse fortgår och de håller drömmen om ett museum levande. I Ingå igen har företagaren Jukka Uittamo testat den omtalade chattboten Chat GPT i praktiken: 
– Den nyaste hamburgaren i grillen Gatukeittiö i Ingå är skapad med hjälp av artificiell intelligens, säger Johanna Lemström.
Burgaren har några överraskande ingredienser ...
Här kan du lyssna på veckans avsnitt – som också innehåller tankar om det stundande riksdagsvalet:

ANDRA LÄSER