20 000 steg och en nattvard senare – VN följde med på pilgrimsvandring i Hangö

En pilgrimsvandring är både en yttre och en inre resa. Du behöver inte gå hela Jakobsleden till Santiago de Compostela i Spanien – också en färd genom ett höstligt Hangö kan bjuda på insikter. VN följde med på pilgrimsvandring till Furunäs.

– Det bästa med pilgrimsvandringar är att få njuta av skapelsen tillsammans med andra, säger Gunnel Helander. Kyrkoherde Monica Cleve har varit en flitig vandrare ända sedan sin första pilgrimsfärd till Santiago de Compostela.
Benjamin Lundinbenjamin.lundin@vastranyland.fi
02.11.2022 06:30
Ordet ”pilgrim” betyder ursprungligen främling. Och vi är tio främlingar som träffas i Hangö kyrka. Innan dagen är till ända kommer vi att vara ett tätt sammansvetsat sällskap, men det vet vi inte ännu.
Utanför har solen precis jagat undan nattfrosten och vi är klädda i varma kläder. På apostlahästarna har vissa av oss gummistövlar, andra vandringskängor och joggningsskor. Hangö församlings tf kyrkoherde, Monica Cleve, har ett rosa svettband och en väst med texten ”Ge blod”. Hon ler brett. Vi är mångdubbelt fler än när hon ordnade en pilgrimsvandring till Tulludden i våras. För Hangöbon Louise Ekebom var det hennes första pilgrimsfärd.
– Det var jätteskojigt. Så fridfullt. Att bara få vara ute och gå, och lära känna nya människor. Jag tänkte att det gärna är något jag gör flera gånger.

ANDRA LÄSER