Monika Fagerholm nomineras för fjärde gången till Nordens största litteraturpris

13 nordiska författare är nominerade till Nordiska rådets litteraturpris 2020. Bland de nominerade finns de fyra finländska namnen Monika Fagerholm, Juha Itkonen, Mikaela Nyman och Niillas Holmberg.

Monika Fagerholm nomineras till Nordiska rådets litteraturpris för romanen Vem dödade bambi?
Sammanlagt 13 nordiska romaner, noveller och diktsamlingar har chansen att kamma hem Nordiska rådets litteraturpris 2020 då vinnaren offentliggörs i Reykjavik i oktober.
Fyra av de nominerade verken kommer från Finland. Den finlandssvenska författaren Monika Fagerholm nomineras för fjärde gång. Denna gång är hon nominerad för sin roman Vem dödade bambi?, som utkom 2019. Den finska författaren Juha Itkonen nomineras för romanen Ihmettä kaikki, som utkom 2018.
Ålands kandidat är Mikaela Nyman, som nomineras för diktsamlingen När vändkrets läggs mot vändkrets. Diktsamlingen utkom år 2019.
Poeten Niillas Holmberg från Utsjoki nomineras från det samiska språkområdet för diktsamlingen Juolgevuoddu, som utkom 2018.
Nordiska rådets litteraturpris är det största litteraturpriset i Norden och det har delats ut årligen sedan 1962. Syftet med priset är att öka intresset för grannländernas litteratur och språk samt för den nordiska kulturgemenskapen.
Vinnaren får bära med sig hem prisstatyetten Nordlys och 350 000 danska kronor, vilket motsvarar omkring 47 000 euro.

ANDRA LÄSER