Värmen får cyanobakterierna att frodas till havs – än så länge normalt algläge i sjöarna

Hettan har lett till en ökning av mängden cyanobakterier, eller blågrönalger, i havsområdena.

Är det cyanobakterier? Ett trick för att ta reda på saken är att fylla ett vattenkärl och vänta en timme. Om det är cyanobakterier stiger de till ytan som grönaktiga korn.
Cyanobakterierna har ökat särskilt i Skärgårdshavet och norr om Gotland, rapporterar Finlands miljöcentral (Syke).
Trots det exceptionellt varma vattnet är algläget i insjöarna fortfarande stabilt.
En del av cyanobakterierna, det som tidigare kallades blågrönalger, kan producera lever- eller nervgifter. Framför allt små barn och sällskapsdjur ska hållas borta från vatten som innehåller cyanobakterier. Vattnet ska inte heller användas för att kasta bad i bastun, tvätta sig med eller vattna blommor.
Vid misstänkt förgiftning, uppsök läkare eller ta djuret till en veterinär.

Så här känner du igen cyanobakterier

En liten mängd cyanobakterier ser i vattnet ut som gröna eller gulaktiga partiklar. Smala ränder av de här kan flyta in till stranden. En riklig mängd bildar vid lugnt väder grön- eller gulaktiga algmattor som anhopas i strandvattnet.
Gulaktigt pollen från barrträd kan lätt förväxlas med cyanobakterier. Ett knep för att se skillnad på dem är att kolla i fall det finns pollen på bryggor eller trädgårdsmöbler, tipsar Syke. Om det inte gör det är risken större att det som flyter i vattnet är cyanobakterier.
— Om algmassan löser upp sig i korn i vattnet när du rör den med en pinne är det frågan om cyanobakterier Om algerna fastnar vid pinnen är det fråga om något annat. I ett vattenkärl stiger cyanobakterierna till ytan som grönaktiga korn inom ungefär en timme", skriver Syke i pressmeddelandet.
Syke informerar om algläget på torsdagar varje vecka fram till slutet av augusti. Kommunernas hälsoskyddsmyndigheter följer upp situationen vid badstränderna.

ANDRA LÄSER