Roope Auvinen klar för EM-final

Sjundeå IF:s Roope Auvinen är klar för släggfinal vid U20-EM i Italien. I torsdagens kval kastade han 69,82 meter, finalen avgörs i morgon kväll.

Finladags. Roope Auvinen är klar för EM-final i slägga.
Roppe Auvinen tävlade nu i den första kvalgruppen och i den placerade han sig på en femte plats. Efter att också den andra gruppen hade kastat blev Auvinens totala placering nionde. 73 meter eller en plats bland de tolv bästa krävdes för att nå finalen. Fem stycken klarade av att kasta över kvalgränsen. Ukrainas Hlib Piskunov var bäst med 78,13.
Storbritanniens Jake Norris blev andra med 76,62 och Aliaksandr Shymanovich blev tredje. Vitryssens resultat var 76,03. De fem bästa i kvalet var de enda som klarade av kvalgränsen. Dzmitry Chuchvahas 67,45 var det kortaste kastet som räckte till final, också han kommer från Vitryssland.
– Förstås värmer finalplatsen. Resultatet i sig kunde ha varit bättre men det viktiga var att nå final, säger Auvinen.
Han bättrade nu på sitt resultat för varje kast. Auvinen inledde med 66,15, fortsatte med 68,79 och avslutade med 69,82. Han personliga rekord med sex kilogramssläggan är 72,73, det satte han tidigare i somras.
– Inledningsvis var jag lite nervös, men det släppte efterhand och resultatet blev ju bättre för varje gång. På det stora hela var nivån på kvalet kanske inte den jag hade väntat mig, säger Auvinen.

Nytt rekord

Auvinen siktar på att nå poängplaceringarna i fredagens final. Dessutom hoppas han på att kasta nytt personligt rekord.
– Det är nog en klar målsättning. Jag tycker om att tävla här och det fanns inte att klaga på med själva platsen, säger Roope Auvinen.