Västis är igen Finlands bästa lokaltidning – för femte gången på tio år

Västra Nyland har igen utsetts till Finlands bästa lokaltidning. ”Jag blev otroligt glad då jag hörde om priset”, säger en av journalisterna.

Västra Nyland har igen utsetts till Finlands bästa lokaltidning.
Jesper Sundströmjesper.sundstrom@vastranyland.fi
Thomas Sundströmthomas.sundstrom@vastranyland.fi
10.11.2022 20:45 UPPDATERAD 14.11.2022 08:53
Västra Nyland är igen Finlands bästa lokaltidning i sin klass. På torsdag kväll segrade VN i Nyhetsmediernas förbunds tävling för lokalmedier. VN tävlade i klassen för tidningar som utkommer minst två dagar i veckan.
– Jag är glad och stolt över hela gänget. Priset är ett bevis på att den lokaljournalistik vi gör uppskattas och håller hög klass, säger VN:s chefredaktör Marina Holmberg.
För Västra Nyland var segern en favorit i repris. Under åren 2013–16 vann Västis tävlingen fyra år i följd och nu blev det alltså en femte seger under de senaste tio åren.
– Jag är väldigt glad och vi vill ju göra en högklassig produkt för våra läsare, både i papperstidningen och digitalt. Det här visar ju att vi gör något bra, säger Holmberg.
Marina Holmberg.
Överhuvudtaget har de finlandssvenska tidningarna hållit sig väl framme i de här sammanhangen. I VN:s klass har under de tio senaste åren alltså fem segrar tillfallit VN och dessutom har Östnyland och Syd-Österbotten vunnit var sin gång.
– Så det görs nog bra tidningar på finlandssvenska, ser Holmberg.
”Jag blev otroligt glad”
På fredagen är minerna miner nöjda på Västis.
– Det känns extra bra att vi har hållit kontakten till läsarna trots pandemiåren. Vi har kunnat hålla vår nivå. Ett bra tecken är också att det varit bra fart på annonsförsäljningen, det visar ju att också annonsörerna är nöjda med oss, säger journalisten Mira Strandberg.
– Jag blev otroligt glad då jag hörde om priset. Det är precis sådana här upplyftande besked som behövs nu i novembermörkret så man orkar jobba vidare trots att man egentligen helst skulle gå i ide. Priset är ett bevis och kvitto på att vi gör ett bra jobb, att vi gör ett jobb som betyder något, säger Johanna Lemström, journalist också hon.
Journalisterna Johanna Lemström och Mira Strandberg, här fotograferade under arbetet med ett avsnitt av Västispodden, är nöjda med VN:s pris.
– Nog är det ju alltid roligt att få en erkänsla för det jobb man gör och det ger också motivation att fortsätta. Vi har haft en bra mix mellan redaktionellt material och annonser, säger Agneta Wikholm-Rehn och Nina Harjunpää från försäljningssidan.

Flera deltagare

Totalt fem tidningar hade tagit sig till final i VN:s klass. Raahen Seutu blev tvåa medan Nokian Uutiset blev tredje. Vinnarna i Nyhetsmediernas förbunds tävling offentliggjordes i Joensuu på torsdag kväll och Perhonjokilaakso segrade i klassen för tidningar som utkommer en gång i veckan.
Men också andra priser delades ut – exempelvis premierades årets bästa lokaltidningsartiklar.
Domarna i tävlingen för lokalmedier var studerande i journalistik och finska vid Jyväskylä universitet. I domarstaben ingick också deras handledare Lauri Haapanen och Ville Manninen. Det gjorde även chefredaktör Mirja Linnemäki och journalisten Hanna Parhaniemi.
När juryn motiverar varför Västis är bäst lyfts det fram att tidningen på ett mångsidigt sätt behandlar ämnen med en tydlig helhet. VN får också beröm för att både ge information och för att lyfta fram samtalsämnen.  
”Tidningen har en särskild karaktär som stärks genom interaktion med läsarna. Västra Nylands visuella utseende lockar människor att läsa: tidningen har mångsidiga och högklassiga bilder som framställer människor, platser och intressanta detaljer. Webbtidningen är en mycket stilig och balanserad helhet både visuellt och strukturellt sett”, skriver juryn också.

VN:s placeringar i lokaltidningstävlingen

2013: 1. Västra Nyland
2014: 1. Västra Nyland
2015: 1. Västra Nyland
2016: 1. Västra Nyland
2017: 1. Östnyland, 2. Västra Nyland
2018: 1. Syd-Österbotten
2019: Koillissanomat
2020: Koillissanomat
2021: Alasatakunta
2022: Västra Nyland

Segertidning

Tidningen som tävlade var den som utkom den 26 april i våras. Bland det som behandlades fanns bland annat stora byggprojekt i Sjundeå, handbollsslutspelet och vårdpersonalens strejk.
– Det var en tacksam tidning att jobba med, det fanns både stort och smått och dessutom många bra bilder, säger Richard Floman som svarade för layouten.
För Floman var det nu andra gången han segrade i dylika sammanhang.
– Vi vann en gång med Borgåbladet också, säger han.
Är du intresserad av att testa VN? Klicka här så får du göra det en månad.
Så här såg den segrande tidningen ut.

ANDRA LÄSER