Lyckad välgörenhetskonsert gav gott resultat – så här mycket samlades in för böcker på ukrainska

I fredags fylldes Kyrkslätts kyrka av hjälpvilliga konsertbesökare. Uppslutningen överraskade arrangörerna.

Linnea Nieminen, Johanna Harjunpää, Ilon Adlercreutz, Janne Raatikainen, Maria Höglund och Tomas Höglund uppträdde på Ukrainakonserten i Kyrkslätt.
VN
27.04.2022 20:06
– Vi hade inte kunnat gissa att det skulle komma så här mycket folk. Det är verkligt glädjande och berättar om människornas hjälpvilja i en svår situation., säger Ia Adlercreutz som är initiativtagare till välgörenhetskonserten.
Konserten samlade in nästan 6 600 euro. Pengarna används för att skaffa böcker på ukrainska till Kyrkslätts bibliotek.
– Vi berättar mera om de nya böckerna, bara de kommer. Det är verkligt fint att barn som kommit hit från Ukraina snart igen kan få höra bekanta kvällssagor som deras föräldrar kan läsa för dem.
På konserten uppträdde lokala artister från Kyrkslätt, som framförde både egna och andras låtar. Konserten avslutades med John Lennons legendariska Imagine, där också publiken stämde in. Konserten var ett samarbete mellan ortens församlingar. Svenska församlingens kyrkoherde Fred Wilén gladde sig åt kommuninvånarnas hjälpvilja.
– Det var en verkligt lyckad tillställning. Krisen i Ukraina har lämnat ett djupt spår i oss finländare. Hjälpviljan är stor och jag är glad att vi tillsammans med finska församlingen fick vara med och ordna det här evenemanget.
Under konserten talade också Kyrkslätts fullmäktigeordförande Anders Adlercreutz, som drog paralleller mellan Finland och Ukraina och mellan Kyrkslätt och många orter i Ukraina.
– Efter kriget var många tvungna att lämna Kyrkslätt. När vi kom tillbaka måste vi räta ut gravstenar, reparera kyrkan och husen och röja åkrarna. När ukrainarna återvänder har de samma arbete framför sig, men medan de är här - låt oss stödja dem och varandra.

ANDRA LÄSER