Gullö runt paddlas på söndag

På söndag paddlas kanotklubben Wågens motionslopp Gullö runt för fyrtioförsta gången. Tävlingsklassen i det ca 20 km långa loppet utgör samtidigt en deltävling i Finlands cup i maraton, vilket betyder att några av landets främsta kanotister tävlar i Ekenäsvattnen.

En av dem är Netta Malinen från föreningen Tampereen Vihuri, som nyligen tog en femte placering på 1000 meter vid sommarens EM-tävlingar i Belgrad. Hon var bara fem sekunder från en bronsmedalj.
Motionsloppet Gullö runt är också en av landsändans äldsta idrottstävlingar, som lockar deltagare från många stora kanotklubbar i landet. Esboklubben Canoa har förhandsanmält tio deltagare, av vilka fem är juniorer som paddlar Mini-Gullö. Tampereen Vihuri deltar med nio kanotister, förutom Netta Malinen tre seniorer och fem juniorer.

Skärgårdstur

Den 20 km långa paddlingsrutten slingrar sig genom Ekenäs vackra skärgård.
Start- och målplats är Wågens kanotskjul i Våghusparken i Ekenäs vid Södra vikens strand.
Deltagarna i motionsloppets utfärdsklass startar klockan 10, motions- och tävlingskanotisterna klockan 11 och Mini-Gullö klockan 11.30.
De snabbaste tävlingskanotisterna avverkar loppet på drygt en och en halv timme och kommer alltså i mål strax efter halv ett.
Gullö runt och kanotskjulet vid Södra viken brukar locka också Ekenäsbor ut för att bevittna paddlingen. Evenemanget är gratis och publiken kan styrka sig med kaffe, glass och våfflor på stranden.

ANDRA LÄSER