Första och tredje plats för Västra Nylands tidningssidor

Västra Nyland skördade också i år stora framgångar vid Tidningarnas förbunds tävlingar om årets bästa tidningssidor. Vid prisutdelningen i Kajana blev det en seger och en tredje plats.

Första plats. Hon lever i två färgvärldar, VN den 24 oktober 2015.
Västra Nyland tävlade nu i klassen för tidningar med upplaga på under 10 000 tidningar och åter en gång föll VN-sidorna juryn i smaken.
I featureklassen blev det en seger med uppslaget om konstnären Mary Kuusisto under rubriken Hon lever i två färgvärldar. Juryns ord var också berömmande:
I artikeln stöder rubrik och bilder varandra på ett enkelt sätt som fungerar överraskande väl. De fina bilderna har vackra färgkontraster. Typografin är ren och elegant.

Teamwork

Artikeln som utkom den 24.10 oktober i fjol var resultatet av ett verkligt teamwork. Artikeln skrevs av kulturredaktör Camilla Lindberg och bilderna togs av fotograf Lina Enlund, medan layoutjournalisten Harald Grönstrand svarade för sidornas planering.
– Inom journalistiken försöker man ofta fokusera och skala bort. Ett alternativ hade varit att endast skriva om den ena av konstnärens specialområden. Den här gången valde jag att göra precis tvärtom. Låta mångfalden bli en styrka. Devisen "less is more" stämmer inte alltid, säger Camilla Lindberg.
– Mary Kuusistos hem var en mycket tacksam miljö att fotografera i, utmaningen blev att välja ut två bilder som fungerade bra tillsammans för att stöda reporterns rubrikidé, säger Lina Enlund.
– När reportern och fotografen kom tillbaka från Kuusisto hade de en klar bild av vad de ville göra. Vi bollade mellan några alternativ och resultatet blev väldigt bra, säger Harald Grönstrand.

Också tredje plats

Det blev dessutom en medaljplacering till för Västra Nyland i featureklassen. Kim Varstala skrev i maj 2015 ett reportage om Hansaskeppet Hanneke Wrome som för 500 år sedan gick till botten utanför Jussarö.
Reportaget, som var layoutat av Harald Grönstrand, illustrerades av en karta som visade kända förlisningar i södra Finlands skärgård. Den var grafiker Maija Hurmes hantverk.
Juryn, som bestod av Nina Huisman, grafisk planerare och fotograf, Antero Jokinen, creative director och Christoffer Leka, lärare i grafisk design, bedömde sammanlagt 117 tidningssidor.

Många pris

Västra Nyland har de senaste åren varit på prispallen många gånger i Tidningarnas förbunds tävlingar. Västra Nyland har tre år i rad (2013–2015) utsetts till årets lokaltidning. Under åren 2006–2016 har VN sammanlagt fått 25 pris eller hedersomnämnanden i tävlingarna. Dessutom har tidningen också fått några internationella pris.
– En utmärkelse är varje gång en bekräftelse på att vi gör ett bra jobb och det känns bra för alla som jobbar här. Jag är oerhört stolt över vår duktiga personal som kommer med fina artikelidéer som sedan blir genomtänkta helheter med text, bild och grafik. Våra journalister visar prov på kreativt kunnande, säger chefredaktör Marina Holmberg.

Årets bästa tidningssidor 2015

Upplaga över 10 000 exemplar:
Förstasida: Helsingin Sanomat (15.11)
Feature: Lapin Kansa (8.3)
Upplaga under 10 000 exemplar:
Förstasida: Raahen Seutu (17.9)
Feature: Västra Nyland (24.10)
ANDRA LÄSER