Tidigare okänd Schjerfbeck-tavla har hittats – med motivet från Barösund

Konstmuseet Ateneum i Helsingfors öppnar på fredag en ny utställning med konst av Helene Schjerfbeck. Bland de utställda tavlorna, som också ställdes ut i London i somras, finns ett helt nytt fynd. En tidigare okänd tavla av Schjerfbeck, Flicka från Barösund, hänger bland de andra verken. Tavlan har inte funnits med på listan över 730 kända verk av konstnären. Den har hängt hos ägaren, som kontaktade utställningskurator Anna-Maria von Bonsdorff.
– Ateneum får en del förfrågningar om Schjerfbeck, men oftast känner vi till verket i fråga eller så är det inte äkta. När jag fick e-post om och en bild på det här verket blev jag genast intresserad, för temat är ovanligt för Schjerfbeck. Det är ett inhemskt landskap där en bondflicka står på en stig framför en bod av stock. Det ligger något ömtåligt över försommarens skira grönska och den detaljrika beskrivningen av naturen. Man kan till och med ana hemlängtan hos konstnären som bott utomlands, säger hon.
Tillsammans med museets konservator Kirsi Hiltunen besökte von Bonsdorff ägaren och studerade tavlan. Tavlan hämtades till museet och Hiltunen och von Bonsdorff konstaterade att den var en äkta Schjerfbeck.
– Den lilla tavlan härstammar från Schjerfbecks reseår, då hon tillbringade tid på Finlands västkust. Barösund var i slutet av 1800-talet en livlig sommarhamn och ett resmål för många sommargäster.
Tavlans ägare visste berätta att Schjerfbeck målat tavlan som ett tack för vistelsen i Barösund.

ANDRA LÄSER