Industrin flyttar in på slottet

Svartå bruk har det kontinuerligt funnits industri i 400 år. För att fira ordnas en utställning som berättar om den industriella verksamheten i fyra sekel.

Samarbete. Christian Juslin som är verkställande direktör för SBA interior, museiguide Kerstin Ilander och Filip Linder som driver verksamheten på Svartå slott har samarbetat för att få ihop en utställning för brukets 400-års jubileum.
Sarah Mangs
18.06.2016 08:00
I dag ordnas Svartådagen vid Svartå slott. Samtidigt öppnas utställningen Industri i 400 år på slottet för att uppmärksamma att bruket funnits och varit verksam i fyra sekel.
– På samma gång är det ett äreminne över alla som jobbat här. Tänk så många generationer som jobbat här i svåra tider och bara fortsatt, säger museiguide Kerstin Ilander.
– Industrin har bytt skepnad, men finns fortfarande på samma ställe efter 400 år. Det är en bedrift som är oslagbar i Finland, säger Filip Linder som driver verksamheten vid slottet tillsammans med Christine Linder.

Sista ögonblicket

Det var nära att utställningen inte blev av. Ilander var ledsen över att ingen ordnade något speciellt för brukets 400-års jubileum. Men då Ilander planerade en fotoutställning om bruket i stallet kontaktades hon av SBA:s verkställande direktör Christian Juslin. SBA interior är företaget som har metallindustri i Svartå i dag.
Det slutade med att Ilander och Juslin utforskade fabrikens vind där det fanns gamla produkter som tillverkat i Svartå. Slutresultatet är en utställning som kombinerar historien om hur bruket grundades, gamla föremål som tillverkats i bruket genom tiderna och nyare produkter SBA tillverkar idag. Det hela sattes ihop på några veckor.
– Det visar vad team Svartå kan göra tillsammans. Det är flera Svartåbor inblandade och alla vi kontaktat om utställningen har varit med på noterna, säger Ilander.

Kungens bruk

Inne i slottet finns nu produkter som tillverkats i Svartå bruk bland porträtt av kungar. Egentligen fanns det järnbruk i Svartå redan på 1560-talet, men det upphörde troligtvis 1563. Men år 1616 beslöt Gustav II Adolf att påbörja bruksdrift i Svartå. Därför firas jubileet just i år.
– Många skryter med sina privilegiebrev, men bruket startades innan man började med privilegiebrev på 1640-talet. Dessutom var det kungens eget bruk så han skrev han aldrig ett privilegiebrev åt sig själv, berättar Ilander.
Spik var länge en viktig produkt som tillverkades i bruket eftersom det behövdes till både järnvägar och bygget av Sveaborg.
I dag är det helt andra produkter som tillverkas.
– Vi har också utvecklats längs åren så det är inte längre stål som gäller, säger Juslin.
I stället tillverkar SBA paneler och möbler till bland annat kryssningsfartyg, men också paneler till hisschakt. De är också underleverantör för produkter för den finska metallindustrin.
SBA har 82 anställda i Svartå. Av dem bor 35 procent i byn och 25 procent i Karis, resten kommer från Ekenäs, Ingå och Lojo.
– Lokal personal innebär lite ombyte. De vi lär upp så stannar hos oss länge och yrkeskunskapen hålls hög. Ett praktiskt bevis är att det finns personal som minns hur en del av föremålen vi hittade på vinden producerades på 60-talet, säger Juslin.
På Svartådagen får besökarna gratis guidning av utställningen från och med klockan 15. Efter det är utställningen en del av den vanliga utställningen på slottet.

ANDRA LÄSER